Bratstvo

Х

Света Богородице, петко и неђељо, молите господа Бога за нас грешне. Вечери вечерашња и јутарце јутрошње и жарко сунашце, сретај нас са срећом, здрављем, весељем и берићетом. Сунце нам на- исток, а господ Бог на помоћ. Амин ! - Забилежио Петар Мирковић.

Па - - 66 -

Чувајмо „живи храм — нашу децу.

У светскоме рату највише је жртава дао српски народ. По себи се разуме да је усљед тих огромних жртава остало највише српске деце без родитеља и икакове заштите у опште. Те наше сирочади имамо свуда и на сваком месту. Колико их међу њима има да су изгубљена, па незнају ни чији су

ни одкуда су. Ко се још не сећа оних група гладне наше де-

чице, коју су добри људи тамо у Војводини примали и прехрањивали. Много од те деце при повратку су изгубљена, незнајући казати одаклен су. Такове деце имамо овдеу Сарајеву, коју су такође добри људи примили, те се о њима брину. Интересантна је чињеница, да су ту изгубљену децу примили сиромашни људи (као подворници, вратари, надничари) док се не нађе ни један богати гаван, да се смилује на сироче «и да му отвори своја врата. Врата и срце такових људи затворени су за сирочад. Није узалуд Христос рекао: Пријеће дева кроз иглене уши проћи, него ли ће богаташу царство небесно ући.

Када се Србија пела на Голготу да је разапну да искупи слободу браћи својој и онда остадоше изгубљена ситна дечица, те су их непријатељски војници налазили и са собом одводили. Између њих многих за које се незна ни где су, ни шта су ипак имамо једно овде у Сарајеву. Дали су му име Мирко Липица, јер је нађен код села Липице у Србији. Дечко као златна Јабука. Не налази се у српској породици, али је ипак у једној чиститој породици друге вере и народности, која дете одгаја у православљу.

Рат са његовим последицама није ни на кога тако рђаво утицао, као нашу децу. Рођена у глади и страху већином су кржљава и болешљива. По статистици љекара је један знатан број деце туберкулозне, анемичке шкофулозне и ирахитичне. Дакле установљено је да наша деца телесно болују. ПРАЕР и држава треба да их лечи ако жели имати здраву нацију : јаку државу. Е

Поред телесне обољелости наша деца и душевно болују. Послератна деморалисана атмосфера гуши и нашу децу. У ма- теријалистичкој борби руши се све што је нејако и слабо; а то су деца. Остављени без родитеља и заштитника у опће та несретна створења бачена су на улицу да их она одгаја. Улица је само улица и она неможе деци ништа друго дати, него крађу и скитњу; а после тога полицијски затвор.

3 3 % : 3 4 5 5 :