Bratstvo

(05

опростимо све васкрсењем те тако клљликнимо: Христос васкрсениз мртвих смрћу својом Самрт победивши, а онима у гробовима даровавши живот“ —

о6:90

Хроника.

Наши у Америци. Нашом прквом у Америци управља тг. Архимандрвт Мардарије Ускоковић. Епархијску конзисторију сачињавају четри свештеника. Парохија има 88. Шест парохија немају свештеника, Године 1923. купљено је земљиште са зградом у Лабертвилу, Илинопе, 30 миља од Чикага, да се посвети српски православни Манастир светог баве, у коме ће бити и сиротиште за дјецу. Наш земљак Петар Н. Ствјачшћ уређује епархијски лист „Српску пркву“. Ове је године издао календар религиозно-моралног; садржаја у форми алманаха. Календар је лијепо опремљен, Нарочиту пажњу изазина чланак др. Паје Радосавгвевића: УНС ОИ о речиоваспитању верском“ и чланак „Сриска прква у Америци“, у коме се предлаже да Срби у Америци изаберу свога епископа и да га издржавају сами.

Руска црква у Пољској. Примјећује се велика активност у редовима руске заграничне јерархије. Организација црквена пров»ји се П штампају се листови и књиге. Црква се бори са сектантима.

„Аегорска влада и црква. Послије прогона париградског-патријарха ангорека влада намјерава да протјера још неке епископе.

Питање св. Наума. Манастир св. Наума, који се налази на граници Албаније. по хисторијском п међународном праву треба да припада нашој држави. Конференција амбасадора 'одложила, је рајешење овог иштања.

Прослава св, Владимира. У Охриду учињено су све припреме за прославу деветстогодишњице мученичке смрти светог краља Јована пати. мира. Из Елбасана донијела је депутација руку св. Владимира.

Писанија за Свету Гору. Цијелу државу обилазе монаси са крстом и купе прилоге за руске манастире и Хилендар. Од 6000 руских монаха остало је свега 1500. На светој Гори налазе се велике библиотеке и драгопјености, које ови монаси чунају.

Архимандрит Мердарије. П Америке јављају да је архимандрит Мердарије тешко оболио.

| | Сверуски патријарх Тихон. | Радиограми из Москве јавили су да је. велики мученик, сверуски патријарх Тихон умро у донском манастиру. () овоме великом јерарху православне пркве писаћемо у идућем броју јер смо вијест о његовој смрти добили по закључку листа. Вјечан му помен.

ое=29

Биљешке.

Предавања Гр. Петрова. — Сарадник нашег листа, уважени проповједник г, Григориј Петров, који је за врло кратко време стекао велике заслуге за просвјећивање нашег народа, одр– жао је недавно предавање о теми »Религија и филозофија«