Bratstvo

1190

Риједак јубилеј. Протојереј Јован Протић прославиће ускоро своју 35 годишњицу књижевног рада. -- :

Двадесетпетгодишњица смрти архим. Нићифора Дучића. Почетком марта навршило се двадесет и пет година од дана смрти Нићифора Дучића, који се прославио као. борац, национални Радник, научник и свештеник. У слиједећим бројевима доније-– Ђепо биографију овог великог. Србина. - О

Свако у дожави може добити читасницу, ако само хоће. Има код нас људи који су стекли да помогну другима; Такав је и један међу њима, г. Данило Јовановић, инжињер и предузимач из Скопља, који већ од дужег времена оснива из властитих сред«става и бесплатно Сеоске Читаонице, у сваком оном селу наше државе из кога се пријаве осам до десет људи жељних жњиге. Они морају само да донесу гаранције да ће у своме селу стално одржавати једну собу за скупљање људи, сто, нежолико столица или клупа. Свако такво - село добиће онда по 7100 поучних, популарно написаних књига из области хигијене, пољопривреде, књижевности и т. д. Потписи пријављених тре"ба да су својеручни. _ -

Апел Србима православне вјере. —-· Примамо од "Одбора за традњу дома и срп. правосл. цркве у руднику Какњу овај троглас: 5 = - > Српско-православни елеменат из рудника Какња и околних села забачен, расут на големом простору, и без икаквог «свог духовног и културног центра, ради молитве окупљао се У једној колибици у руднику Какњу. — 1914. године побацане су из те скромне богомоље иконе и књиге. 1916. године руски заробљеници обнове ту богомољу, из које би једнога дана растјеран народ са молитве, Многи руски заробљеници, свјеоци овога насиља, повратили су се у своју отаџбину, но да на жалост виде, како та иста сила, оличена у бољшевизму обесвећује и руши и њихове светиње. ___ ; Наш народ иза ослобођења прегао је, да у руднику Какњу подигне дом и цркву. Са прикупљеним средствима а руковоЂени оним: »Почни твој посао. Кад почнеш половина је го"това; остаје још друга половина; почни опет и дјело је готово«, "отпочето је са градњом цркве и дома. Прегаоштво је круни«сано успјехом и црква и дом озидани су и покривени.

Са поносом пролазимо поред тих грађевина наших алиим «са зебњом, да је због сиромаштва и немоћи наше далеко час, жад ће нас звоно са цркве наше позвати на молитву.

Но зебње и малодушности наше нестаје при помисли, да ми До сада нисмо били остављени сами себи, па да ћемо и у „будуће наилазити на честите ближње, који ће схватити "наш тпотхват и помоћи нам да довршимо дом и богомољу нашу.

- Потписани одбор слободан је с тога, да и Вама упути

овај апел и замоли од Вас помоћ, на којој Вам топло благо- _ дари Предсједник: Драгић, Тајник: Саво Ристић, свешт.