Bratstvo

Бе 1 а

Дом хришћански је колевка, из које се рггрутују људи. т. ј. карактери. Какав је дом, такви ће бити и људи. Родитељи су свагда својој деци свештеници и учитељи. Њихово око ваља да је будно и они су дужни да пазе, шта њихова деца читају.

И овде вреди она: дружи се са племенитим људима, па ћеш и сам постати племенит, а дружи се са курјацима, па ћеш _ научити и да урлаш. »Књиге нас — како згодно вели Смајлс — уводе у најбољеи најплеменитије друштво, у колико нас изводе пред највеће умове и најславније радове рода људског. За то је добра књига и најбоља ризница живота, јер сеу њу смештају она највећа блага људска, која се мислима зову«. У какво пак друштво уводе омладину нашу брутални порнографски романи> Уводе их у друштво блудника и блудница. Могу ли, и, смеју ли родитељи бити равнодушни према избору лектира њихове децег Истина је додуше, да се овакве ствари читају кријући и далеко од родитељских очију, али будним и пажљивим родитељима неће умаћи ништа испред очију. |

Осим дома, позвана је и школа, да "омладину упути на богати извор праве и благодатне духовне пиће т. ј. да јој ослади добру и да јој обележи задаћу књижевности, упознавши је са узорима и нашим и светским, а да ју одврати од порнографске баруштине, у којој се легу свакојаке отровне клице, Када би школа, нарочито средња, још за доба ране младости омладине нам наше утицала на срце и душу њезину у томе правцу било би добрих и позитивних успеха.

Ми, са пуним правом називамо омладину узданицом и снагом нашом. Но, да ли ће она бити снага наша, када овако рано изгуби снагу и здравље, а уз то отрује своју душу и оштети 22 Порнографија и порн. књижевност зло утичу на срце и душу омладине наше, јер јој дају штетан и опасан правац у најранијем добу њихова живота, т. ј. у младости. Ако се младост отрује, окужи, какав ли ће то бити њихов живот у доба, када треба да је најбоља снага, у добу, када треба да се најозбиљније ради и ствара за живот и друштво2!

Промислимо. сви о томе, и огласимо рат порнографији и порнографској литератури, том отрову за срце и душу наше

омладине, јер — да поновимо — зла књига је горе зло од најгорег друштва. »Преглед«. Е Јов. Ж. Бута. (о -5ој

(0) празницима и светитељима месеца јуна.

15. Свети Лазар, кнез српски, мученик косовски. После смрти цара Уроша био је кнез Лазар поред босанског бана Твртка, Вука Бранковића и Ђурђа Балшића (у Зети) најмоћ-