Bratstvo

___[46

~ нији владалац у то време. Начинивши ову двојицу својим зетовима кнез Лазар је прибавио уважење, а осим тога старао се да одржи и добре везе и са Твртком !. који се у Милешеви, на гробу св. Саве, прогласио краљем српским (1377. Да би могао одолети навали турској, остварио је кнез Лазар савез српских владалаца, а сем тога пође му за руком 1375. да ухва= ти добре везе и са Грцима. Најлепша му је задужбина Раваница (у Србији, не далеко од Ћуприје, 1381.) Погинуо је на Косову 15. јуна 1389. Тело му је пренето у задужбину му Раваницу а доцније у манастир Врдник (сремску Раваницу), где и данас почива. — Истога дана се слави св, Јеврем, патријарх српски, који је с кнезом Лазарем порадио да се измири српска црква са грчком, те ова скиде проклество и призна српску патријаршију. Св. Јеврем је изабран за патријара 1375. после Саве ТУ. — Тога дана пада и «св. Вит, који је за доба

римскога цара Диоклецијана као дечак мученички погинуо, што

се не хтеде одрећи Христове вере. По св. Виту или Виду зове се 15. јуни и Видов дан.

24. Рођење св, Јована Крститеља или (у народном говору) Ивањ дан. Свети Јован је син јерусалимског свештеника Захарије и жене му Јелисавете. Родио се на шест месеци пре рођења Христова; родитељи му беху тада већ доста стари. Још у млађим годинама је отишао у пустињу и тамо је био до своје 30. године, живећи о дивљем меду и корењу и спремајући се за учитеља јеврејског народа. Навршивши 30 година оде на обалу Јорданову и викаше људима: »Покајте се, јер се приближи царство небеско!« Многи се покајаше, те је тако св. Јован спремио људе за долазак Спаситељев, због чега се и зове Претеча (пред-теча, који напред тече или иде).

29. (Св. апостол Петар, син Симонов, беше рибар у Галилеји а после један од 12 ученика Христових. Одликовао се тврдом вером у Христа; он беше сведок најважнијих догађаја у животу његову, први проповедник Христов и један од најглавнијих оснивача Цркве Христове. Писао је две посланице. — О св.

апостолу Павлу види свеску 94. Матичиних »Књига за

народ«, где се може опширно читати о животу и раду св. апостола Павла. (61:50)

_ Хроника.

_ Васељенски патријарх, Грчко-турски спор односно екстрадиције грчког патријарха у Цариграду решен је директним преговорима између двеју влада, п грчка влада повукла је свој протест, који је упутила по том питању Друштву Народа. - („Џолитика“ 6146.)

Закон о Српској Православно, Црквн, Предлог закона поднесен је Народној Скупштини на узаконење. Закон има да одреди правни положај Право-