Bratstvo

__ [29 —

по албанским урвинама и гудурама гдје их непокопане кљују орли и гаврани и кости им разносе мрки вукови; свима онима, који су пали по свим свјетским бојиштима и морима за најсветију ствар: слободу свога народа. Њима је слијепи гуслар. за робовања чинио помен о Видовдану на тај начин што је уз гусле освјежавао језиве догађаје и свијетле слике Косовскога боја јер: »Гусле гуде Милошу за душу, А гудало Милошевој мајпи«.

Милиони хришћанског свијета по свему земљином шару славе сваке године у свим језицима Велики Петак и Голготу, гдје у и побожним црквеним пјесмама и читању страсних еванЂеља преживљују све надчовјечанске болове и патње Богочовјека; тако и православно-српски народ у народним пјесмама величанствене љепоте — тим нашим националним еванђељем —- велича и слави подвиге и жртве у мученичкој смрти косовских јунака, који су за то изгинули што су тежили небесном

царству вјечности и вјечној Божијој правди — пјева Голготу Видовданску и њено исеку нљење по свим свјетским морима и бојиштима.

Преносећи се у мислима на Видо н у најпрње дане на"ше историје, кад је слијепи гуслар у својој пророчкој видови"тости уз јеку гусала храбрио изнурене и малаксале и упућивао »покољења за пјесму створена« на народни Васкрес, доносимо спомена ради неколико слика из одломака косовских пјесама:

%

На крсној слави цара Лазара ређа царица Милица немањске задужбине и кори цара »који стоји у столу њиноме« што не подиже себи задужбину. Цар се завјетује да ће зидати манастир Раваницу: »Ударићу темељ од олова, Па ћу цркви саградити платна, Саградићу од сребра бијела, Покрићу је жеженијем златом, Поднизати дробнијем бисером, Попуњати драгијем камењем«. — На то: »Сва господа на ноге устала, И часно се цару поклонила: Гради, царе, биће ти за душу, А за здравље Високом Стевану«. = Војвода Милош Обилић, кад

||- су га упитали за савјет, упозори цара на освајање Турака, која доводи цркву св. Саве у искушење, и нагласи што о томе говоре »цароставне« књиге: »Обориће цркву Раваницу, Ископаће темељ од олова, Слијеваће у топе ђулове, Па ће наше разбијат градове; У цркви ће растурити платна, Слијеваће на _хате ратхове; Хоће цркви покров растурити, Кадунама ковати | ђердане; Повадиће то драго камење, Ударит' га сабљом на бал| чаке, И кадама у златно прстење«. Савјетује цара да гради ј цркву од мермер-камена, јер да ће таква задужбина служити: О вијека до суда Божјега, Од камена ником ни камена«.

| Пред битку косовску доноси Цару Лазару Сетите Илија. У виду голуба књигу од Свете Богородице и то од Светиње

55

Звер ће