Bratstvo

_- 186. =

"да у тамници посеку св. Јована Крститеља. Донесоше му главу на здели, дадоше је девојци, а она матери, која у пакости срца својега избоде Јовану језик иглом, што јој је казивао грехе. Ученици Јованови, кад чуше тужан глас, узеше му тело и сахранише, и о свему јавише и Христу. — У част великоме "испоснику и пустињаку, Црква је наредила на Усековање пост.

ое:90

Хроника.

Комфлихт са Ватиканом. Пашинска нунцију Џрагу Мармађи напустио је вунцијатуру ради неспоразума са чехословачком владом. Главни је разлог неспоразуму прослава Хуса. Аферу искоришћава штампа словачких сепаратиста. -

Православље у Чехословачкој Православној цркви у Чехословачкој која је под јурисдикцијом Српске патријаршије чине чехословачке власти разне потешкоће.

Православље у Пољској. Пољска влада одобрила је рушење чувене руске катедрале у Варшави. И ако је катедрала ремек дело архитектуре, и руског еликарства, пољска влада чини најгрубљи вандализам. Овим актом "обести ц фанатизма уништавају се знамените фреске великих руских уметника Васнесцова и Њестерова.

Питање св. Наума. Амбасадорска конференција усвојила је дефинитивну граничну линију између наше државе и Албаније Манастир св, Наума и предео Врможа припали су нашој држави.

Лига цркава у Штоколму. У Штоколму и ове године Лига Цркава држи свој годишњи конгрес. Рад почиње 9. августа. На дневном реду су многобројни лроблеми којима се баве цркве у циљу сређивања прилика у Европи Делегатл наше цркве одређени су и то: г. Иринеј Ђорђевић, професор и г. Валеријан Прибићевић, на;одни посланик.

Расправа о Дарвнновој теорији. Недавно је у Америци осуђен млади учитељ, који је у школи објашњавао Дарвинову теорију својим ученицима. Поводом тога настао је спор у америчкој јавности. Познати државвик Давид Лојд Џорџ, написао је за „Политику“ бр. 6182. уводни чланак, у коме истиче. да је у Енглеској тешко и замислити, да би могли бити приморани, да бирају између Дарвина и Старог Завета, или, као што је то казао један писац, између мајмуна и анђела.

Нови патријарх У Цариграду је изабран нови патријарх. Име је новом патријарху — Василије ||. До азбора био је митрополит у Никеји.

Православни у Карпатској Руси. Џитање опстанка српско православне шрквене јурисдикције у Карпатској Русији стављено ових лана на дновни ред. Г. др. Геровски председник православних општина донео јен предао један меморандум ППатријарху Димитрију о невољама православних у Карпатској Русији, који је „Време“ донело у изводу.

Поводом овога последњег и врло енергичног корака правослакне Карпатске Русије Патријарх је позвао у Београд нишког епископа Доситеја који је, као делегат Архијерејског Сабора и као новоизабрани епископ Карпато-руски имао да на седници Светог Синода изнесе п своје