Bratstvo

(51

гледиште. Г. Доситеј се потпуно сложио са меморандумом и Синод је донео одлуку да св поводом злог стања у црквеном питању у Карпатској Русији поднесе жалба нашој влади и тражи се да се учине још последњи кораци код чехословачке владе, како цело ·питање не би морало бати изношено пред Лигу Народа.

66599

Белешке,

Старе српске задужбине. Српски манастири сведоци су високе културе наших предака. Наш Народни Музеј спрема велико дело од 40 табака и 1000 илустрација о манастирима и фрескама Јужне Србије. Старе задужбине пропадају ради немара. Време уништава најлепше фреске. Једини је, који задужбине посећује и делује да се чувају, Њ. В. Краљ. Два месеца провела је експедиција у Јужној Србији. Експедиција је била "успешна. Др. Петковић направио око 500 фотографија. До сада је прикупљено око 3000 фотографија. Др. Петковић намерава да изради велико дело са 1000 слика, које ће се појавити пред интернационални конгрес византиолога, који ће се одржати идуће године у Београду. »Са овим открићима, што смо их учинили сада овде по манастирима, рекао је др. Петковић, верујем да ће се начинити читава револуција. Она стара наша теза, да је ренесанса у сликарству отпочела код нас а не у Италији, добиће сада јаког поткрепљења. Запад ће бити изненађен«. Експедиција коју је водио г. др. Петковић борила се са огромним тешкоћама. Морала је носити шаторе и конзерве и прилазити манастирима на примитивним чамцима. Било је и драмских момената. Једном је чамац наишао на матицу и шеф експедиције се умало није удавио а архитект г. Татић, сломио је ногу о један камен у брзаку. (»Време« број 1307.).

Примери за углед. Госп. Јован Липовац, катихета Женске Гимназије на Цетињу сакупио је за наш лист преко 100 прет= платника. На овај лепи пример нека се угледају све катихете средњих школа. 6

Свештеник бијељински, протојереј Павле Катанић, сарадник нашег листа, сакупио нам је 17 претплатника. Братство св. Саве истиче ове лепе примере и уједно захваљује својим вредним повереницима.

Нашим повереницима. Молимо све наше 'поверенике да нам саопште шта су до сад.учинили за спровођење наше организације у својим местима.