Bratstvo

00

у

· вечија глава. Човечија у толико, што је из набубрелих и гнојавих очних капака долазио људски поглед, створења које страда и које вапије за помоћ ближњега. Цело лице било је зарасло у прљавштину. На многим местима коса је опала остављајући отворене ране, а голо тело било је мртвачки мршаво. |

Однекуд је дошврљало једно умазано, ракитично дете и укратко објаснило целу ствар:

= То је мајка једне жене. Није више радила, па је бацила ту.

Поред несрећне старице стајала је једна улупљена кутија од консерви са водом, у којој су пливали комади покислог плесњивог хлеба.

ј У Босанској улици број 16. комисија Института за Социјалну Медицину пронашла је најзад жену, која је своју мајку избацила на улицу, као ђубре, на гомилу ђубрета«.

Финанс. Секција ОБ С СУ прошлом броју грешком испуштено је да је изабран у одбор финанс. г. Васо Ристић, директор Срп. Централне Банке у Сарајеву.

Нови повереници 6. Св. Саве. Примили су дужност повереника г. г. Светислав Давидовић, катихета гимназије у Бихаћу и Стеван Шиниковић, парох у Бијелом Пољу. Повереници ће ускоро основати пододборе и провести организацију у своме крају.

Календар „Братство (8. Саве“. Уредништво нашег листа намерава да изда календар са бираним садржајем. Календаријум ће се израдити прецизно за свештенике и појце. Календар ће имати шематизам свију свештеника и црквено-автономних власти. Илустрације ће радити један признати уметнички завод. Цена ће календару бити 8 динара са поштарином. Молимо све читаоце да нам назначе, колико ћемо им припремити примерака, јер је издање ограничено на број пријављених претплатника. Календаријум је израдио г. Милан Мратинковић, професор Богословије у Сарајеву.

Велико славље у Теслићу. На св. Илију суделовало је тузланско певачко друштво »Његуш« са својим вредним хоровођом др. Стевом Миличићем на освећењу новог храма. На овој реткој слави, која је лепа: манифестација религиозне и националне свести учествовала је и војна музика. Певачко друштво са националном песмом одушевљавало је народ, оплемењујући

фита инн ни пенн