Bratstvo

== ПОП ==

срца и јачајући веру у лепу будућност нашег народа. Величанствен је био дочек Њ. В. Господина Митрополита Василија. И ако је седи Архијереј болестан иу дубокој старости, учинио је посљедње напоре, вршећи своју дужност. Дочекала га је соколска и сељачка коњица са барјацима. Окружен свештеницима ветеранима, који су провели рат у казаматима, говорио је после освећења очински, дирљиво. Народ је плакао. На свечаном банкету говорио је Велики Жупан Врбаске Области г. Марко Новаковић о заслугама свештенства, наздрављајући Краљу и народу, а за тим госп. Грашалић, римокатолички свећеник, наздравивши братској слози православних и римокатолика. За подизање храма имали су највише заслуга г. г. Симо Станивуковић, директор, кум храма и генерални директор Карољи, који народ потпомагаше. На освећењу је учествовало око 10.000 људи.

Долазак у Београд Е. Горазда. Епископ чехословачке православне цркве допутовао је у Београд и конферише са представницима цркве о реорганизацији верских православних установа у Чехословачкој.

Министар Саобраћаја и Црква. Сви они разлози које је Мин. Саобраћаја изнело ради укидања бесплатних карата немају никакве везе са укидањем повластица приликом храмовских слава. И ако су те повластице прилично незнатне, ипак су оне биле разлог да се свет пре одлучи за путовање. Од храмовских слава има корист Мин. Саобраћаја, јер се већи број публике вози, имају корист бедне наше паланке, које ових дана оживљавају. Није потребно ни споменути потребу узајамног упознавања, трговине и др. од чега држава има велику корист. Ако Мин. Саобраћаја не мисли на Цркву и њене потребе, треба да има у виду интересе државе.

Констатујемо, да је свим верским установама одузело карте и одбило молбе, те није поштедело ни наше друштво ваљда за то, што негује национализам и јача у омладини љубав према народу и отаџбини.

Мали молитвеник. Пред почетак нове школске године штампа »Б. Св. Саве« »Мали молитвеник« са благословом В. Г. Митрополита Дабро-босанског Петра. У молитвенику штампају се све молитве, које су неопходно потребне сваком хришћанину, а нарочито школској омладини. Молитве су на црквено.-слав. језику Ћирилицом. Цена је молитвенику 3 динара. Молимо све вероучитеље да »Молитвеник« поручују само од нашег друштва, јер је израђен под надзором црквене власти.