Bratstvo

—_ 2]

саће уље са црногорских плажа, где маслине рађају обилно. Топло ће грејати свеће са бакарног полилеја, што свуда обасјава слово по зиду, исписана свуда унаоколо овако:

«Благо оном, ко довјека живи, Имао се рашта и родити»

Над рагастовом је и један млад Св. Ђорђе, у барељефу, владичин патрон а дело вајара Лукића. То је све што се назире у полутами, усамљене и највише православне црквице, док Његошева праха унутра још нема. («Време»).

бега Тестаменат П. П. Његоша.

Тестаменат Владике песника гласи:

«Слава Тебје, показавшему нам свјет! Хвала ти Господи, јер симе на бријегу. једнога твојега свијета удостојио извести и зраках једнога твојега свијета дивнога сунца благовољно напојити. Хвала ти Господи, јер си ме на земљи над милионима и душом и тијелом украсио, колико ме је од мога детињства твоје непостиживо величанство топило у химне; —= у химне божанствене радости, удивљенија и велељепоте твоје, толико сам бједну судбину људску са ужасомрасматрао „и оплакивао. Твоје је слово све из ништа створило, твоме је закону све покорно: Човјек је смртан и мора умријети. Ја са надеждом ступам твојему светилишту божанственом, којега сам свијетлу сјенку назрио јоште с бријега, којега су моји смртни кораци мјерили. Ја на твој позив смирено идем, или под твојим ликом да вјечни сан боравим, или у хорове бесмртне да те вјечно славим. — Ако ми се догоди сада да умрем, овај начин послије себе остављам: !-во. Насљедника мојега остављам Данила, Станкова сина а мојега синовца, којему остављам владичество, како је од старине узакоњено у Црну Гору. Истоме Данилу свеколико моје движимо имуће, што имам у Црну Гору, остављам и препоручујем мојему брату Перу, да Данила у свачему, како својега сина, наставља, доклена се Данило учини способан народом управљати. — 2. Новци, који су ми у економ. банки у Петербургу, од којијех су облигације у Министра Иностранијех Дјела, њих остављам народу црногорскоме, то јест да су народни, и добит од њих да прима владика, који био, и за исту добит да им купује праха да бране слободу, а у гладне године да купује за исте новце жито, и без паре и динара да га дијели сиротињи црногорској и брдској, али никада да

ж