Bratstvo

— 235 =

протиче плодну равницу, дижу се на самом крају долине, на. распућу цесте у Маћедонију и Епир из Тесалије врло необичне стене. То је т. зв «Метеора-камење» («у ваздуху висеће»), које се простире дуљином три а ширином пет километра. Камење

је из терцијарног доба. Свакако је бујица завалила стене у

простор где је некад било море. Данашњи ниво лежи 500—600 мет. над пучином. Приступ у манастир врло. је тежак.

На те стене не може се друкчије пети, већ да човека извуку у некој мрежи на колотурник. Може се додуше и лествама, но то је врло тешко ненавиклу човеку због стрмине. Из градића Калабаке види се дивна понорама манастира «Хагиа Гриас», «Хагиос Стефанос», док се велики «Метеорон» и «Варлам» скривају за литице. Манастир «Хагиа Триас», који доносимо у нашем листу, грађен је 1436. године. Метеорске манастире подигао је Јоасаф, син Симеона, ДОДА ТОБа брата по опу, последњи Немањић.

6599

() празницима и светитељима месеца октобра,

4. (в. Стеван Штиљановић. После смрти деспота Јована Ола позове Стевана Јелена, удовица Јованова, да јој помаже у деспотској управи. Из Моровића сузбијао је Стеван јуначки Турке, а затим се испред Турака склени у Барању, у тврђаву шиклушку. "у умре 1515. Тело му лежи у манастиру Шишатовцу. 9 (св. Стеван нови, деспот српски. Био је син деспота Ђурђа Бранковића Смедеревца. После пропасти Деспотовине 1459. пређе у Срем те заузе онде очина добра, али је све мислио како би ослободио Српску Земљу. Када се већ не могаше одржати у Србији, оде у Зету те се онде ожени свасти-– ком Ив. Црнојевића Анђелијом (види 30. јули). Одатле је прешао- у Италију где је умро (1477). Тело му је почивало у задужбини деспотској у Крушедолу, где је са моштима жене му, мајке Анђелине, и синова им уништено од Турака 1716.

14. Преподобна Параскева (св. Петка). Родила се при крају 10. века у јужној Тракији на Средоземном мору. Своје имање је разделила сиротињи, па је живела у пустињи постећи и молећи се Богу. У 13. веку пренесе јој тело бугарски цар Јован Асен у Трново, а кад Турци овладаше Бугарском, пренесу је хришћани у Видин, па у Србију, у Цариград и напослетку у Молдавску, у Јаш, где и сада почива у цркви св. три Јерарха.

18. Св. еванђелист Лука је био ученик апостола Павла и пратио га на његовим путовањима. По његову упутству је написао своје јеванђеље (до 63, год., а осим тога и књигу