Bratstvo

= 2909 =

за светски мир, посетили су град Сарајево. У част њихову приредили су «Просвета» и «Братство« чајанку Ма Х. по нов. кал.

Календар „Православље“. «Весник»,. недељно црквено поли– тички лист објављује да ће Свештеничко Удружење издати свој календар са одабраном верско моралном садржином. «Братство св. Саве» у Сарајеву ради ове објаве одустало је од своје намере да штампа календар, те свима својим члановима и претплатницима «Братства» препоручује календар «П равославље». :

„Духовна лира“. Преосвећени Г. Е. Николај штампао је у Скопљу своје религиозне песме. «Духовна лира» може послужити као настолна књига и образованим људима и ширим слојевима нашег народа. Цена је овој лепој књизи 25 Динара.

Помен херојима. Навршило се десет година 11. о. м како је пао Београд у руке удружених Немаца и Аустријанаца. Тога дана од 11 до 1174 сати до подне обустављен је сав промет у Београду, јер је вршен помен нашим храбрим јунацима.

Прилози за: лист „Братство“. В.Г.А.Е. и Митрополит Дабробосански Петар приложио је 500 (пет стотина) динара. Преосв. Г. Е. Николај приложио је 100 динара, Преосв. Г. Е. Јосиф Битољски 100 динара. «Братство св. Саве» захваљује Господи Архијерејима на пажњи и прилогу.

Добротвор „Срп. прав. Братства св. Саве“. Епископ Охридски Г. Николај приложио је нашем друштву 1000 (хиљаду) динара и према правилима постао је добротвор «Братства св. Саве» у Сарајеву: Нашем осведоченом пријатељу најтоплије захваљујемо.

Администрација „Братства“. Наша је администрација потпуно реорганизована. За то ћемо наш лист послати свима срп. пра-= восл. свештеницима у целој нашој држави и у иностранству.

Молимо све пријатеље да нас претплатом помогну, да «Брат-

ство» може уредно излазити са бољом техничком опремом. Сви они, којима смо послали на оглед бројеве, сматраће се да су претплатници, ако нам број не поврате. «Братство» је подесан лист за српске породице, те смо уверени, да нам ни један пријатељ МЕ покрета неће послане бројеве повратити.

Руски уметници гладују. Велики руски сликари Васнецов и Несћеров налазе се у великој беди. Они, који су дали Православљу ненаткриљива уметничка дела, данас гладују. Митрополит Кијевски Антоније позива све истинске пријатеље православног сликарства и све добре људе да прилозима. помогну два заслужна старца. Прилози се шаљу преко Г. Митрополита Антонија (Сремски Карловци).