Bratstvo

__ 219 ==

хоте. Пут се спуштао стрмо али сигурно низа страну; ни обични туристи не би се уплашили.

Пастир у магловитој, даљини изгледа као див, а његове овце као големи лавови.

У такве обмане падамо и у нашем путовању кроз живот: ситна брига у даљини увелича се кроз нашу мутну призму у зао удес који хоће да нас смрви. Лава видимо на стави и ако смо читали да туда не пролазе крволочне звери. Ништаван непријатељ нарасте у дива, а река смрти растегне се у море без обала.

Дуни с висине, небески ветре, и протерај маглу, да се презриво насмејемо непријатељу. Светле обале тамо преко реке биће нам видне у светлости вере.

Оту отоја. :

Свечано питање,

Хтео бих да учиним с вама као што су римски посланици учинили с Антиохом, краљем сиријским. Сретоше га и запиташе, хоће ли рат или мир. Он стаде и рече да се мора размислити; а један од посланика узе му палицу, повуче круг око њега и рече: „Мораш одговорити пре него кренеш даље. Изађеш ли из круга онда си за рат. Дакле, рат или мирг“ Хтео бих и ја да повучем невидљив круг око. вас док сте овде, у цркви, и да вам речем: „Јесте ли се одлучили за грех или за светлост, за своје Ја или за Христа: Дакле, љубав или мржња, небо или пакао»“ Одговорите ми, молим вас, одговорите на питање, тако вам светлости пакла! Страшна је то светлост, али откриће све јасно вашем погледу. То је огањ који ће вам саторети копрену на вашим слепим очима. Дај Боже, да вам спали ту крљушт да можете сада већ видети, како је страшно бити непријатељ Божји и да можете благодатном силом Духа Светог већ овај час приступити Христу Спаситељу.

ј Ч. Спурџон, бе: 99