Bratstvo

__ 27 —

Народној Влади, у Народном Представништву, а за тим је, потпуно физички изнурен, оставио своје старе другове и проводио дане у кругу своје породице, И тада није заборављао на своје ближње, него им је служио до последњег даха.

Покојни Глигорије рођен (6 фебруара 1840. године у Сарајеву, У најугледнијој сарајевској породици у Сарајеву, од оца Манојла и мајке Анђелије. Основну школу свршио је у Сарајеву, трговачку школу у Бечу. Пропутовао је цео Балкан у трговачком послу. Његова путовања и додир са страним светом ширили су његов хоризонат и јачали љубав према народу. За то је покојник могао да води борбу успешно од по-. четка свога јавног рада до ослобођења. Глигорије Јефтановић заиста је леп пример служења своме народу. Вечан му помен.

(06559

Вл. Соловјев и његови наследници у руској религиозној филозофији.

У целом културном свету примећује се обнављање интереса према религиозној филозофији; која се не ограничава само на сферу мишљења човека, него обухвата све области духовног живота и завршава враћањем цркви. Нигде се тај покрет није јаче манифестовао у филозофској ПИ РЕУТА та таквом силом као у Русији.

__Испитивање релитиозно- - филозофских проблема средином ХТХ. века почели.су славенофили, Продужавајући њихово дело на широј основи Владимир Соловјев створио је општи свеобухватајући систем религиозне филсзофије. Од система Соловјева настале су разне гране и огранци. Тако се у Русији створила опширна религиозно-филозофска литература. У њезином развитку у већој или мањој мери имала су учешћа следећа лица: кнез С. Н. Трубецкој, кн. Е. Н. Трубецкој, о. П. А. Флоренски, о. С. Н. Булгаков, БЕРЗА. Берђајев, В. Ф. Ерн, В. И. Иванов, Д. С. Мерешковскиј, Н. О. Лоскиј, С. А. Алексејев, 2 1 Карсавин, С. Л. Франк, [1 И. Новгородцев, И. А. Иљин, Б. П, Вишеславцев и др.

Основна задаћа руске религиозно-филозофске литературе јесте стварање православног хришћанског