Bratstvo

о __

света, црква призива своје верне на општу молитву за све умрле у вери, од Адама до данас и сваки од присутних моли се не само за своје рођаке и олиске по срцу, него у опште за све хришћане, који скончаше у истинитој вери; = за праоце, оцеве и браћу нашу свакојаког рода: од рода царскога и кне= жевскога, калуђерскога или световнога; за старце и младиће, и за све које покри вода, које рат погуби, земљотрес прогута, убице убише, и огањ попали, који бише храна зверовима, птицама и гадима, који погисоше од муње који се смрзнуше од мраза; које погуби мач, или коњ удари; које удави вода или засу песак, које убише чаровни напитци, отрови, костима задављене, и све који напрасно умреше, и који остадоше без узакоњеног погреба. (Служба и синак. Суб. Месоп.).

Установљење васионске родитељске Суботе пред недељом месопусном, односи се на- прва времена хришћанска. Јер У Синаксару у ту Суботу говори се, да су Божествени оци уза-

конили држати у тај дан спомен свију умрлих у вери, јер то примише од светих Апостола. (Синак. вђ суб. Месп)).

(Ово сведочанство Синаксара потврђује се такође уставом цркве на основу древнога предања, изложеног у петом веку од преподобног Саве освећеног, и обичајем древних Хришћана писмено сачуваним до нас из четвртога века, — обичајем стицати се у црквом опредељене дане на гробовима ради помињања умрлих, као што се и данас стичу православни Хришћани у родитељске Суботе на гробовима ближњих, ради Хришћанског спомињања.

Игуман Антоније.

Тајна васпитања.

Кад је једна мајка помагала своме сину да реши школске задатке, рекла му некоје мисли и поправљала неваљале реченице, рече јој он: »Учитељ је забранио да нам ико помаже.

Ако ме упита, да ли сам ја сам реченицу саставио, шта“ му требам одговорити г« ~

»Свакако му мораш истину рећи, али те он неће питати«.

У ноћи је морала мајка о реченици мислити. »Докле ће 1 | мој син дођи, ако увек узговори истину 2 Биће исмејан, мрзиће : га и нико му неће то похвалити. А и људи нису вредни, да | им се истина говори. Они је " злоупотребљују. Како сам могла | тако луд савет дати моме сину 2 Ипак је чудновато, како нам | стари принципи дођу на језик и како ми посве заборавимо, : · да су они у данашњем свету безвредни. Истинитост, то су + | у ствари стара поштована кола, којима се данас нико не +

|

|

Па вози«. о 5 - | | : :