Bratstvo

___ [0

Други иде у храм не ради навидавања, већ ради лепоте речи и сјајног излагања, ствари. Зар није то исто, што пл. узабрати цвет па га згавитиг! Модерни људи! Хиљаду теорија имају у џепу, а ни једне се не држе. Ништа их не весели у животу, свим њихових страсти... Ни у шта не верују, до у свој трбух. Али једнсга дана... да, једнога дана у животу биће горког равочарања и кајања! То је за извесно, као што сунце сија на. небу.

ШИ И опет модерна деца...

Ићићемо да се сликамо данас после ручка — рече један отац својим ћеркама Милици и ЈБубици и синчићу Миодагу.

Када су дошли у фотографски атеље, и кад дође на ред Миодраг, фотограф му рече: сад мали пази, руке држи опуштене, а са, очима гледај у ону ружу. У том часу Миодраг испусти своју капу. Сестра се диже да му је дохвати, али 04 сав црвен у лицу удари сестру ногом у трбух. Лице му се чисто унаказило од гњева и беса. У томе фотограф рече: три... и слика би готова. за неколико дана сликар доготови све слике и посла их у пристојним рамовима оцу породице.

— Но, шта је то — повика отац — зар ] је ово мој Миодраг“ Зар овај дивљак“... |

— Ужасно! рече старији брат. Какво је ово лице, зашста од гњева и беснила ивгледа као лице у дивљака 9!

И мали господичић загледа у: овоју слику и једва да би се зацрвенио. Та како да се и зацрвени, кад га нису из малена учили стилу! И што да се ишчуђавају сада сви, када су свакога дана имали да трпе сви редом од њега, најмлаега... Али тако је зар у модерној кући у ово модерно доба.

~

Да ли сте помишшњали, да је цео овај свет као једна Божија, сликарска радионица, у коме се свету сви сликамо за вечност. Не само да је на тој слици верно погођен наш став, поглед итд. него се на њој верно оцртавају и наше мисли и наши. осећаји. Све је верно на њој, и гњев, бес, љубоморљ, пр“ ков, мржња... све. И ко би од нас погледао у слику овоју, знам да би узвикнуо: је ли могуће да сам ја тог Сетите се с тога, да се сваки дан сликате за вечност... - Јов. Ж. Бута.

Симон Ушаков

Глава московске иконографеке школе и највнаменитији сликар ХУШ. века, Симон Фјодоровић Ушаков (1626.—1686.) био је, може се слободно рећи, први руски уметник. Истина, слике у савременом смислу речи није могао стварати и није