Bratstvo

тистом, која се такођер налази у грузинској цркви и која носи трагове немачког утицаја, јасно сведочи о том богатству. Цептрашна слика Благовести окружена, је т. зв. »клејмама«“) са сликама разних текстова из акатиста Богоматере Репродуковаћемо два »клејма«. Један је »Вабраннои војеводје« цела слика боја. Уметник је представио на њој како опседају Варвари Цариград са масом фигура које се крећу и морем, које прождире лађе, пуне војника, силом чудееног заступотва, Богоматере. –

_ Друго клејмо »Благодат дати восхотјев« мање обилује фигурама, али није мање по замисли. На торњем делу представљен је васкрсе Христов, на доњем — силазак Његов у ад. Овде је путовање светих рајским вратима, васкре праоца, Адама, ђаво, кога, је обувео ужас пред провалијом адаг а у рају Аврам и Исак, који поздрављају уразумљеног равбојника.

Цртеж је правилан, ликови су љушки, боје светле, 60гата позлата.

Интересантне иконе, радови С. Ф. Ушакова налазе се у московској цркви Глигорија Неокесаријског (две иконе) п у ривници Троице-Сергијевске Лавре (Спас Нерукотворени »драгуљ руске иконографије« по речима Н. 1. Кондакова).

Лепота икона Улакова деловала је на његове савременике, потчињавајући их његовом утицају, уђуткала је поштоваоце древне »тамне« иконографије. »фрјажски« стил у његовим рукама био је средство да се развије руски стил.

У томе је заслуга Ушакова, што је у епохи крајњег падања старих традиција иконографије нашао начине да оживи тај свети посао и да га уздигне до ступња уметности, У његовом »Нерукотворном Опасу« (у ризници Сергијевске Лавре) може се без труда познати дело руске иконографије ХУП. века. Условност је типа иконе сачувана, али лик је сликан уметнички — без погрешака, цртања иконе — са правилним, округлим, линијама. У њему се осећа нешто »италијанско«, лепо, радосно. Виктор Никољскиј.

(559

· Прва четворица

Исуе је међу капернаумским рибарима нашао своје прве ученике „Он је скоро сваки дан силавио доле на, обалу јевера; ту их је гледао час како се навозе на воду, час како се враћају са јадрима која је ветар надимао; · посматрао је људе како босоноги из барке излазе, газећи до колена по води, носећи по двојица међу собом котариту препуну сребра уло-

жу круг. печат.