Bratstvo

== 40: . „На почетку седмице) стоји дан васкрони, који се код хришћана у првим вековима називао »дан Господњи«, а данабо се назива Недеља, јер је тај дан одређен за одмор од сваки“ дашњих послова; тај је дан одређен за не делање, па отуд и име »Недеља«. У тај дан чини црква успомену на најзначајнији догађај у свештеној историји т. ј. на васкрсење СОпасбитељево, као.и на други спасоносни и важни догађај, на силазак Духа св. на апостоле. Тај дан радости, дан победе живота над смрћу је најстарији хришћански празник, »цар и господар свију дана« како га назива. св. Игњатије Богоносац. Важност овог првог дана у седмици види се и из богослужења. Тако, правило црквено одређује, да се уочи Недеље служи свеноћно бденије. На јутрењу се читају одељци из св. јеванђеља у којима се говори о васкрсу Христову, о Његовом јављању женама мироносицама и св. апостолима. Тих одетака, (вачала) има 11 и кад се сви прочитају, почиње се опет с првим и тако црква стално напомиње вернима васкре Христов. За знак духовне радости своје, црква у овај дан ублаава пост пи вабрањује клечање за време молитве.

У први дан иза Недеље, Понедељак, црква прославља свете анђеле, служитеље Божије ш наше молитвенике штред Богом. У јеванђелском одељку који се. чита Понедјељком, анђели се позивају жетеоцима при крају света. »послаће (Син човечији анђеле своје, и сабраће из царства, Његова све саблавни и који чине безакоње«. (Уа 5 1)

У други дан па Недељи, уторак, црква прославља СБ. пророке, а нарочито најславнијега, међу њима, Претечу и Ар ститеља Господња Јована, за кога је Сам Спаситељ рекао. »НИ један између рођених од жена није. изиштао већи од Јована, Крститеља« (Мал, 11, 11). У јеванђелском одељку, који 06 чита тога дана говори се, како је Јован познао Сина Божијега по. томе, што је на ега сишао Дух св. у виду голуба, и још по нарочитом откривању Божијем и исповедио је Његово 60жанско достојанство. (Јов. 1, 99—84.).

(Оредом црква чини успомену на предавање Опасите| љево од стране Јуде и на Његова страдања, а уједно тај дан П прославља и пречисту Дјеву Марију, која је, као и свака | ј мајка, са највећом жалости и душевним патњама са СОпасите- 1 А љем заједно страдала. , |

У четвртак црква прославља бб. апостола, и св. Николу архиепискоша Мире Ликијеве и“ чудотворца називајући га великим пастирем, који је својој пастви послужио као правило — | вере, пример смерности Н учитељ уздржљивости. У одељку | св. јеванђеља, које се чита четвртком говори сео шиљању | апостола да проповедају царство небесно и да лече сваку 60- | лест и сваку немоћ. (Мат. 10, 1285).