Bratstvo

_ 12 —

Где су у Енглеској, Француској, Еемачкој, људи данас високе културе, у питањима вере и верског васпитања омладиа, од једног нашег оваког просветног радникаг Или зар није потпун фијаско службеног прогона вере и јавног исмевања свих хришћанских светиња у великој Русији, где и раденици, који су исмевали Бога, пред страшном провалијом, у коју бацише омладину, сад сами враћају Бога, кога одбаштше — најнепобитнији доказ, који са чудом граничи, за Бога и за Црквуг А хоћемо ли да се вратимо вери, тај по: вратак мора да потекне не од обраћених стараца и старица већ из омладине, из школе, као што рђаво школство убија у појам све добро што га евентуално даје родитељски дом, коме је главно материјално добро деце. Рђаво и површно школство је социјални злочин, рекао је један руски педагог.

Сарајевска наставница о којој је реч, била је заливљена средњим школама католичких редовника. Живи пак и данас у једној провинцији наше земље бивши некадањи владин повереник, који је вршио врховни државни надзор некадање маџарске владе на срп. правосл. вероисповедној гимназији новосадској, која је бившој Краљевини Србији давала националне великане. Овај стари господин, бивши професор на будимпештанском свеучилишту, дизао је јавно ову гимназију у ред најбољих гимназија целе земље, а у погледу његовања црквене и световне песме, дизао ју је изнад свију школа.

И данас та гимназија, и ако подржављена, има свој нарочити нимб- као и карловачка, па ове и обе сомборске препарандије, привлаче и из најудаљенијих крајева наше отаџбине питомце, само их ове не могу све да приме.

Ове школе су и после подржављења задржале свој јаки верски карактер, очувањем старе традиције вером облагорођеног национализма, па кроз то и кроз солидан рад на пољу науке и уметности, носе оне превагу над многим осталим заводима државним.

У овим школама вера није стара мајка, којој се даје неко поштовање, али се гледа на њу као на таку, која је своје одређење већ испунила, па јој се очекује блиски крај.

Вера је у овим школама и данас још бујно врело човечанских и националних вредности и идеала, и етична сна-

га, која ствара вредне ученике, поборнике озбиљне науке, а '

расаднике песме и уметности. То су шкоје, у којима се И

поред државности сразмерно доста 19 и учи, али и пуне

облагорођава и оплемењава.

Зашто је жеља родитељског дома, о апоаЕ и свих правих националних настојања: натраг вери и цркви, натраг озбиљној науци, култивисању душе и срца неговањем идеалне лепоте, која се прелама кроз кристалне призме наше меке КРИЛА ПУДе Школе ваља опет Да постану утакми-

| '