Bratstvo

= 162 —

Многе су мајке тада тако испуњавале свете дужности, намењене им промислом, сматрајући да је крупно оно што се ради за душу детињу — и да је то онај „благи део“.

Данас 2 Крупно је оно, што треба само да бљесне и засветли споља, на телу човечијем. Сад се већ мала деца женска шминкају и кинђуре, јер их мати тако учи.

И сада сам на почетку шк. год. од 50. ученика-ца нашао само њих троје, који знају „оче наш“ од мајке своје. Видите ли, колико су равнодушне наше Српкиње у најкрупнијем раду за добро деце својег -

У једном граду спремају се једне вечери родитељи у биоскоп. Мати се жури, да се што љепше обуче. Дете ће дабогме оставити на слушкињи. При поласку она га љуби и каже му: Перице буди добар, немој да плачеш; мама ће сад доћи !-А молитвицу своју ћеш пред Анушком изрећи! Гледајући својој матери право у очи, дете јој одговори: не мајко, ја ћу своју молитвицу пред Богом изрећи. Ко не види диван одговор малог детета 2 Место да га је мати научила томе, да када се молимо, ми се са Богом разговарамо, он, као бистар дечак учи своју мајку. — Она је отишла, а није ни поцрвенила. Та зашто 2 Њој су пречи у животу биоскопи и њена уживања, јер то јој главно и крупно, а ситно јој је да се брине за душу детињу. Тамо гледа разне драме и трагедије, а заборавља, да својом небригом спрема можда породици својој још те какву трагедију.

ж Је ж

Како да се назова овог Лакомисленост, безбрижност

или — бездушност.

|. Хвала! Доцкан је !

У једном нашем лепом и имућном месту има на средини села красна црква, богато и споља и изнутра украшена. На звонику су три велика хармонична звона. Свештеник је на своме месту. Вредан и агилан, а уз то животом својим и лепим примерима је добра и поучна књига за свакога. Био је празник када сам ушао у св. храм за време службе. Помоливши се Богу, обазрем се да видим орнаментику. Дивна је, јер је скоро храм оправљен. Обазрем се по столовима, али празнина зјапи. Живе орнаментике, народа Божијега није ту било. Ево, у мушком оделењу два човека лево и три десно, тутор у столу и један дечко поред њега; у женском четири старице. Гле, и хор поји, па још како умилно. Дође