Bratstvo

Ова су два архијереја изабрана и за председнике Великог Духовног «Суда, за идућу, 1929. годину.

Сабор је извршио ш неке измене у личностима епархијских архијереја. Тако: епископ захумоко рашки-никшићески, ГР Нектарије Круљ, изабран је сада за епископа зворничко-тузланског (Тузла); лорадашњи“ епископ бихаћски, г. Венијамин изабран је за епископа злетозско-струмичког (Штип), а досалашњи епископ ове епархије, г. Серастим, изабран 22 за епископа траштко-призревског, на место недавно умрлог епископа "Михајла Шиљка; викарни епископ бивше карловачке опитрополије т. Мажквимтитијан, изабран је за епископа далматинеко-истријског (Шибеник); за викалног епископа на место г. Макспмилијана изабран је млади доцент богословског факуштета у Бесграду, г. Иринеј Борђевић.

Овим су остала непопуњена места у две епархије: бихаћској и захумеко-рашкој, Т. ј. никшићској. (»Време« 246.) |

На последњој седници Архнјерејског Сабора изабрани су нови чланови Архијерејског Синода на места двојице чланева којима је пшетекао мандат, на места митрополита скопског Варнаве и епископа горњо-карловачког-г. Илариона. Изабрани су митрополит црногорски т. др. Гаврило Дожић, епископ нишки “. Доситеј п епискон тимочки г. Емилијан.

Архијерејски Сабор изабрао је два нова председника Великог Духовног Суда. То су епискап торњо-карловачки г. Иладион ш епископ шабачки г. Михаило. Они су уједно изабрана пи за заменике чланова Синода.

Једно од најважнијих питања којима се у току овог заседања бавио Архијерејски Сабор био је организаторски устав српске православне пр кве. Устав, са ивменама које је у последње време учинила комисија у Министарству Вера, дат је г. г. архијерејима на проучавање и евентуалне примедбе. Уједно је овлаштен Овети Синод да изради дефинитивну грелакцију прквеног устава на основу примедаба жоје се буду учитиле.

Пред Архијерејским Сабором био је на последњим седницама штројекат закона о ликвидацији великих поседа у свима крајевима, осим '(Орбије и Црне Горе. Шрквено становиште по томе шитању израђено је и достављено влади преко министра вера. По томе становишту, црквене имовине, пошто потичу из завештаја, не могу се стављати под удар агграрне реформе. Ако то буде неминовна државна потреба, те се имовиме могу ставити под упар аграрпе рефотме, али пол условом да црква до"бије потпуну оштету, а обим тога и друге повластице које добивају самоуправне јединице и друге јавне инпспитуције.

Архијерејски Сабор проучио је пацрт устава за органивашију српске шравославне епархије у Сједињеним Државама и Канади. Дата је потребна директива Синоду: који ће та одобрити ш старати се за његово увођење у живот. | |

; Дата, је још директива Архијерејском Сабору да регулише питање напрта устава чешке православне цркве, да «спроведе уређење православне цркве у Прикарпатској Рувији, донесе устав за православну епархију у Прикарпатској Русији и учини припреме ва постављање сталног епископа те епархије. | у ;

У току идуће недеље састаје се Велики Духовни Суд у своје јесење заседање. : Џошитика«, 7865.

Сремски Карловци, 26. октобра. — Г. (дер Хиксе, анрликански ешископ ма Пибралтара, који по налогу своје цркве и владе обилави ове енглеске колоније у Европи, пошто је постеио ЈЊ. С. Патријарха, био је све"чано примљен у Сремским Карловцима од стране Св. Архијерејског Сабора, који сада овде држи своје годишње седнице. Г. д-р Хикса, примити "су у саборној дворани сви чланови Св. Архијерејског Сабора на челу се Њ. П. Митрополитом т. Варнавом, заступтнинком оболелог Патријарха Димитршја. Митрополит г. Варшава поадравио је кратким говором гр. дер Хике са вахваливши му за све оно што је англиканска црква учинила за свреме рата српском народу и српској православној цржви.