Bratstvo

= 128) —

И по великом Русу, Вл. Соловјеву, главно зло у доба. Христово најстрашније је било изражено у Марији Магдалени са 7 бесова, које бесове исти и конкретно износи. Ова кроз Христа од свих бесова ослобођена жена и подигнута од њега, постала је у новом и најсветлијем добу човечанства, у првом веку хришћанства, равноапостолна величина цркве и друштва, светиња и узор препорођеног јавног делања женског.

Ваведење нарочито подвлачи значењем својим важност васпитања деце, најдрагоцјенијег дара Божјег. С васпитањем, којем је прво Ваведење одредило правац и поставило циљ, наступила је прекретница у повесници човечанства, јер са Ваведењем избија на површину поред свеколике пажње државе, друштва и цркве на побожно васпитање деце у опште, у првом реду васпит побожног и идеалног женског детета као најодлучније једно питање наше боље будућности. Јер је само до »црквице беле« узвишена жена и мајка стално и право песничко надахнуће и живо врело у цркви за високо издигнуто и радосно крстоноштво наше.

Црква као установа Божја може само са неспутаним Духом Божјим, и само у слободном и неспречаваном делању своје чисто духовне, невестинске настројености, и без икакве примесе светске власти и световних тежњи, потпуно да прихвати величину и важност доба Неманића. Ови су служили слободној цркви вољно и одано до светитељског нимба и били су прави офафиз зегујеп5 ессјегјае (држава служитељица цркве), како је то рекао један каноничар бивше Митрополије Карловачке.

Устав наше цркве и закон су створлали услове за такву делатност. Овај устав предвиђа и најновије дело задњег Св. архијерејског Сабора. Ово је у живот пустило у најнижој управи цркве, код њених парохијских звања, нову установу, верско добротворно старатељство. Свако овако старатељство има да се стара за што већи ред у цркви, што већу побожност верних, и да са љубављу Христовом ублажује и уклања беду и невољу у своме друштвеном опсегу. Ова установа ваља да добије и што одлучнију реч у стварању верског живота доле. А у том тако скромном и врло важном органу за преображај из основе наше цркве, суделоваће оба пола. Ако су дакле већ били велики историјски дани дани нашег ослобођења и уједињења, ми смо сада са споменутим уредбама цркве ушли у далеко већи период наше будућности. Црква са слободом својом добија видну улогу и у духовном животу целог хриш-