Bratstvo

= 136]

бити побожна; штавише позитивна наука може и мора помо– ћу логичког закључивања и посредног доказивања о постојању Бога, душе и духовног свијета подупријети хришћанску религију и цркву у њену објављивању и остваривању натпри– родног Божјег откривења.

Објективна позитивна наука добила је данас заиста метафизички дух и правац. Могло би се чак рећи да је она постала круном оног природног богословља које се зиђе на природном Божјем откривењу. Као што Хришћанска религија, коју вјерно чува и предаје само Васељенска православна црква, сидри силном полугом напретку науке и утире пут њеној побједи, исто тако с друге стране и објективна позитивна наука. показује неисказани значај који Хришћанска религија има за науку и за живот, са спољне стране је донекле подупире и објашњава и помаже њену побједничком слављу у свијету.

Рекшор Милош Паренша

Три писма херцеговачког митрополита Игњатија Икономидиса

По предлогу отоманске владе васељенска патријаршија преместила је, тобоже, по молби, херцеговачког митрополита Прокопија Илијева-Бугарина у Мелник код Петрича, 1875. пе Исте године, 29 јула, стигао је у Мостар, у узбуњену Херцеговину, дотле именовани нишки владика, Игњатије Икономидис, Грк. Митрополит Игњатије и данас је у најлепшој успомени у Херцеговини. Овај одлични и заиста добри пастир био је велики пријатељ српскога народа и његов заштитник и добро твор у најтежим временима, у доба устанка, ратова и окупације Херцеговине. Смењен је 1888 године. Подметнута му је оставка од стране аустријске владе услед једног сукоба са мостарским окружним начелником Милером а по питању от= цепљења Новопазарског санџака од херцеговачке митрополије. Поред тога Аустрија се послужила још једним среством да би. постигла свој циљ: уклањање овог митрополита из Херцеговине и Санџака, но о томе случају за сада овде неможемо расправљати. Да би се цела ствар затајила и јавност обавестила сасвим друкчије испало је да је митрополит дао оставку и — замолио пензију. Заиста пензија му је и одређена доживотно а поред тога и одликован је. Успео је да се измени

а