Bratstvo

___Ба —

Али св. Серафим предвиђа и васкрс Русије, јер каже: »Русија ће увијек постојати као моћна и славна држава, али само онда ако се буде држала православне цркве и њених "седам васељенских сабора.«

Може се рећи да данас у Русији и нема некадашње лаковјерне руске интелигенције, а она расијана по читавом свијету једва одржава живот бијући се у прса због свог тешког гријеха чија је пошљедица данашња сатанска владавина која раздире тијело »Свете Русије« и трује невине душе њезине „младежи.

Жалећи тешку судбину братске руске православне цркве и доброћудног руског народа нека и нама православним Србима, а особито нашој свој, свјетовној и духовној, интелигенцији буде све то као озбиљна опомена да свак буде вјеран и будан стражар на своме мјесту. Чувајмо омладину од опасних идеја садашњости и васпитавајмо је, данас више него икад, у хришћанском духу.

Дај Боже да се што прије испуне пророчанске ријечи св. "Серафима о васкрсу руског народа и његове цркве, јер ће тада бити и за све православне читава свијета најрадоснији празник Христова Васкрса ! 5

= | Хроника Југославија. — 9-ог априла свечано је устоличен В. Г. Ми-

трополит Доситеј. Овој великој и реткој свечаности присуствовао је велики број гостију из загребачке епархије, те многи делегати из Београда и Ниша. Нарочито су била заступљена београдска женска друштва. Свечаност је почела архијерејском литургијом, коју је служио В. Г. Митрополит Доситеј уз асистенцију двадесет пет свештеника. По жељи Митрополита није даван банкет него је уместо тога црквена општина поделила сиротињи 10.000 динара.

Митрополит Доситеј, чији је рад за добро цркве познат нашој широј јавности, највећа је гаранција, да ће се наше црквене прилике у тим крајевима знатно изменити.

17/30 марта прославио је седамдесетгодишњицу од рођења Митрополит Антоније. Иницијативом настојатеља београдске Руске цркве обављено је молепствије за здравље В. Г. Митрополита Антонија.

ер а