Bratstvo

2 АН ==

умне и духовне силе наше и надокнађује нам разум,

кад год нам је потребно, поуке о Богу, души, оном свијету и спасењу уопште, јер ми са нашим разумом самим не би могли никад ни довијека сазнати ни како се Христос од Пречисте Дјеве Марије ваплотио и родио, ни како је на земљи чуда чинио, ни како је васкрсао и узнио се на небо, него све то вјером постижемо. И тако је вјера највиши дар божји, који се пружа свима људима, али који дар примају и усвајају само они, који су чиста срца, и зато се каже у Јеванђељу за Христа: »К својим дође и своји га не примише. А који га примише даде им власт, да буду синови Божји, који вјерују у име Његово. Који се не родише од крви ни од воље тјелесне ни од воље мужевље него од Бога«.

(Јов. [. 11—13). А то ће рећи: и ако је Христос до-

шао свима људима, јер су сви Његови, ипак га нијесу сви примили т. ј. нијесу у њ сви вјеровали, јер нијесу били чиста срца, а они, који су у њ вјеровали, поново су се духовно родили и постали су вјером синови божји. Па и наш српски народ примивши Христову вјеру постао је сином божјим, и он је за ту вјеру много трпио и ишао на колац и на конопац; али и она је њега одржала кроз сва тешка искушења робовања, и довела до данашње толико жељене слободе и уједињења.

Зато, љубазни моји, чувајте нашу прађедовску вјеру православну као зеницу ока и предавајте као најсветији аманет млађим нараштајима како би се и ви и они спасли, јер без вјере нам нема ни праве дворбе Богу, ни службе роду, ни душевног спасења. Из вјере ниче, поред хришћанске љубави, у души нашој и други мирисни цвијет, а то је хришћанска нада, која нам не ставља у изглед пролазног и сујетног добитка и ужитка овога свијета, него је нада наша поуздано очекивање живота вјечног у царству небеском, а у заједници са Богом и свима праведницима, који му угодише од почетка вијека. Без ове наде ми бисмо клонули, и неби смо могли поднијети разне тешкоће које нас