Bratstvo

== 79) <=

Св. Никола — Размишљање —

"Скупа је пред Господом смрш његових светаца. Пс. 115, 7.

Сваке године 6 децембра слави црква дан смрти великог угодника Божјег, Св. оца Николаја, архиепископа у граду Миру, у Ликији, у Малој Азији. |

Скупа је смрт светаца пред Господом у том смислу да не даје по јефтину цену живот својих угодника, а друго, да права величина људског живота резултира свагда у његовој смрти.

Црква је од најстаријих времена прослављала са овим речима пророка и песника псалама живот мученика. Али су и извесни светитељи, без мученичке смрти, у највећем напону живота свога за Бога и за људе, имали живот и смрт вредне мученика и њихова сведочанства за веру.

Св. Николу слави све хришћанство. У душу, у обичаје свих народа, уткан је неизбрисиво Св. Никола.

Намеће се једно питање: шта је Св. Николу, о коме има тако мало података историских, начинило тако популарним и омиљеним светитељем кроз сва времена до данас, да му се и деца радују и мећу обућу своју пред спавањем у прозоре са нестрпљивим очекивањем: чиме ће их Св. Никола обдарити кад се пробуде 2

Чудесне су прилике претходиле томе да је живот свечев У ТУ веку узео правац отступан од оног који је у то време редовно обележавао величину хришћанског живота у пустињама и подвизима по узору Антонија, Пахомија и сличних.

Никола је господско дете, јединац богате куће у Патари, унук,“) владике Николаја у Патари од кога је име добио. Са најлепшим васпитањем богате куће и свога доба он не бира весели, раскошни и раскалашни живот младићки. И њега је амбиција бољег младића, васпитаног потпуно хришћански, и идеална свештеника, одвлачила у пустињу на најтеже подвиге. Али га од пустињачке осаме задржи тајни глас с више: »Никола, пођи на подвиг у народ, ако желиш од мене бити увенчан |« Тако дође у град Мир.

Живот и значај рада Св. Николе стоји у оно доба између мученика и анахорета. Ови се по престанку гоњења повлаче у пустиње, не имајући више прилике да мученичком смрћу запечате своју велику љубав ка Христу.

#) по некима синовац.