Bratstvo

___ (64 __

»Али ви нисте сами, господине« — одврати госпођа. И моји коњи, и мој пашчић и мој мачак имају ту част. Једино ове бедне животиње имају толико здрава разума, да се тим не хвале.«

У нашем простом говору знате ли, што значи изрека: »Нема Богаг« — Протумачићу вам је ево верно: длочинац сам, па се много плашим, да Бог постоји !

Превео: Љ. Влачић.

Око иконе

Понекад ми постављају питање, када је и како почео онај чудан покрет, који је био: повод уметничком ускрнућу старе руске иконе> Када се и како десило, да је руска икона била изненада »откривена« од стране просвећених људи, који су волели и разумевали уметност, те је оценили и поставили на оно узвишено место, које јој припада у уметничкој »јерархији«. На тај начин је она била претстављена западном свету као једна од најлепших историјских вредности, као једна од оних баштина, којима је Русија, пре свега, дужна да се горди! Који су догађаји били повод томе и ко су били и ницијатори т. ј. људи велике проницљивости и оног неопходног ентузијазма или »жара«, који потстиче свако конструктивно дело.

Покушаћу да одговорим на горе постављена питања као сведок и учесник оних, који су имали везе с тим »догађајима«; као познаник оних људи, за чије ће име бити заиста заувек везана славна страница из историје руске културе; људи, од којих се неки не налазе међу живима, а други живе под бољшевичком влашћу у тешким приликама, горим него што је и сама смрт. Не гарантујем да ће бити потпуни и складни ови моји описи. На ову тему ће се вероватно још многи навратити. Оно што успем да овде напоменем, нека послужи као материјал за један будући потпунији и складнији опис. У самој ствари »познавања икона« има, осим тога, много специјалних и чисто руских црта, које могу послужити и за »упознавање Русије«, на коме се и сада ради и које ни за једног од нас није касно. Људи, о којима је реч, сви ти специјално руски људи, понекад сасвим необични, може бити тиме, што је уобичајено називати »недостатцима« — знају у исто време изнети такве вредности, да сложивши се с њима, јасније схваћаш оно што је одржавало Русију, због чега она још вреди, и чиме ће она напокон још једном процвасти, када за то буде моменат.