Bratstvo

165. _

Је ли то све од себе постало> Што бисте рекли, кад би неко, показујући вам једну кућу, тврдио, да је она од себе постала 2 Што бисте рекли такођер, кад би исти тврдоглаво остао при томе, да је то могућег Зар не бисте казали: или да се он с зама изругива, или да је луд И ви бисте имали потпуно право.

Ако једна кућа не може да постане од себе, колико још мање могу чудна створења, која напуњају васиону, од човека који је најсавршеније од свију>

Зар нема Бога> — Ко вам је то казао Без сумње, једна будала, која није видела Бога, из чега је закључивала, да Га нема. Али зар не постоје и друга бића осим оних, која се могу видети, чути, опипатир — Ваша мисао, Т. ј. ваша душа, која мисли, зар не постојиг Она одиста постоји, и ви имате осећај тако близак и очигледан, да вас никакво разлагање у свету не би могло разуверити. — Јесте ли икада видели, или чули или опипали вашу мисаог — Видите, дакле, колико је смешно казати: нема Бога, јер Га нисам видео!

Бог је чисти дух, т. ј. биће, које не може потпасти под материјална чула нашега тела, и које се не може појмити, друкчије него једино способностима душе. И наша је душа такођер чисти дух. Бог га је створио по слици Својој.

Приповеда се, да се је у !8 столећу, кад је безбоштво било у моди, неки духовит човек налазио једнога дана на вечери са неким тобожњим официрима, који су исмејавали Бога, и порицали његово постојање,

Кад су га запитали за његово мишљење, баш је у том часу сат избијао. Он се је задовољио тим, што их је на њ: упозорио овим речима, (пуних оштроумља и здрава разума, »Колико више премишљам, толико се више губим у мислима. Може ли сат да иде без свог навијача 2!

Не каже се: што су на то његови пријатељи одговорилн. Требало би им одиста много духовитости, да би се могли извући толике неприлике !

Помиње се и много домишљати одговор једне госпође неком гласовитом безверцу Волтерове школе. Овај је безуспешно покушавао, да преобрати ову госпођу у своје безверство. Увређен њеним отпором, рече јој: »Не бих никада поверовао, да сам ја баш једини у овоме скупу духовних људи: који не верује у Бога!«