Bratstvo

Неа

= 79 —

"тих Јапанаца доста је велик: он је близу 100.000. вјерника. Али, разумије се, тај се број у земљи са. 70,000.000 становника, мало осјећа, тим више што су, у огромној већини, православни Јапанци — прости људи, слаба материјална стања и од малог утицаја у јапанском државном и друштвеном животу. Томе се не треба чудити, На Истоку је мисиоварски рад увијек привлачио најприје оне којима је била потребна не само духовна храна, већ и насушни хљеб, у најобичнијем значењу те ријечи. Може се рећи да је таква традиција сваког мисионарства. У своје вријеме руско православље је могло да издашно дијели помоћ; то му је привлачило људе којима је био тежак живот. Али ето се промијенише прилике, црква, растављена од руске православне државе, не само да не може давати помоћ, већ она и њој треба. Стога треба још више поштовати садашњу оданост цркви многих православних јапанских породица. Те су се породице покгзале способне за жртве, кад се је покренуло питање обнављања токијске православне саборне цркве, а вриједност тих жртава је у толико већа што «су их давали православни Јапанци, који су већином као што рекосмо прости сиромашни људи. У руским новинама растуриле су се фантастичне вијести, као да је познати генерал Садао Араки православни Јапанац, те та се чак зове »Сава Даниловић«! Генерал Араки био је за. вријеме рата при руској војсци а, може лако бити, да су га официри у шали звалк »Сбавом Даниловићем« (генерала зову Садао). Али не само да генерал „Араки припада врло побожним будистима (секта Цен), већ и сама помисао, да какав крупни савремени јапански државник може постати православни, доказује да они што шире такве гласове немају појма о томе како је скроман друштвени положај јапанске православне средине.

Дакле, прости су Јапанци, већином, парохијани токијског саборног храма. Уз те јапанске мале људе ту цркву посећује приличан број простих Руса. За вријеме службе у храму моле се они који наличе на „богате руске сељаке, мале трговце, грађане руске провинције. Виде се браде, везене кошуље, па и високе чизме, Одакле ти људи“ То је, може бити, најзанимљивија. особина руских избјеглица у Јапату: они имају „свој »народ«, који, истина, није многобројан, јер и сва је емиграција, незнатна, — нема је више од 2.500 душа у свим трима. средиштима, Т. Ј. У "Токију, Јокохами и Кобе.

Те су руске избјеглице трговци који »на комад« разносе и продају по јапанским селима, материје за јапанске или европске хаљине. Робу, у комадима купе или добију на кредит у Токију. Посао им добро иде, мотли су се већ прилично обогатити. Јапанске власти и народ помажу руске избјеглице на сваком кораку.

Јапан се је данас потпуно ослободио од страних инструктора и специјалиста у свима правцима. Велика је трговина скоро сасвим у јапанским рукама, индустрија такође, па и банке. Има још само претставника крупних фирми из иноземства које имају везе с Јапаном; ти су претставници још једини странци, којих, као што се види, данас има врло мало у тој земљи, Хоће ли се руске избјеглице моћи више истакнути као трговци у томе пробуђеном и напредном народу, питање је будућности. Али се код Јапанаца. све више опажа тежња, да науче руски језик, особито је тај језик популаран у војсци и њеним школама, Многи се Руси баве његовим предавањем у Јапану, много више нето у Европи.

"О руског: 6. Д. П. Муратов,

КИНА. — Православна мисија у Пекингу, која је основана за време Петра Великог, била, је под јурисдикцијом Св. Синода руско-заграничне пркве у Срем. Карловцима после руске револуције. На. захтев Св, Синода руске цркве у Москви признао је његову јурисдикцију настојатељ "Свјато-Инокентијевске цркве у Тјанцину начелник мисије Сергије Чен.

БУГАРСКА, — У Софији су најлепше дочекани студенти теолошког "фажултета, који су узвратили посету својим колегама. Митрополит Стефав, који је отпочео јаку акцију за споразум и братске, узајамне односе, поздравио је наше студенте са топлим говором, у коме је истакао велики "значај нашег узајамног рада за напредак св. Православља.

ЕСТОНИЈА, — Естонски лист »Православни Ообесједник« тужи се на велику безбожничку пропаганду, коју воде месни сеоски учитељи, атен«сти, Ова пропаганда није у вези са радом Савеза. безбожник=,