Bratstvo

= 20. —

систодно ч сврси тежећм делује, то она чини као слушкиња «ч робиња доминантне воље, диригујуће силе, и ова сила тима интелигенцију. ;

3. На питање одакле ова интелитенција, је ли свет иманентан или трансцедентан; — Природне науке не дају никаква одговора. Природне науке не могу ништа да наведу против тога, када ми о равумом закључимо, да сврсисходност у свету има, свој интелигентни узрок у Богу, и када се ми молимо : „Ове си Ти Господе премудро уредио"! И тако смо ми на путу телеологије у свету опет наишли на траг нашега, Бога, у кога смо ми веровали од детињства нашега, наишли смо на траг, који нас уверава о свему, што нам још остаје да питамо, да нам је и природа управо зато тако драга, јер Бог управљајући и уређујући ступа кроз њу. Све премудро уређујеш Ти Господе, и Боже мој!

Сб немачког: Душан Бошковић.

Хроника

СОВЈЕТСКА РУСИЈА. — Заменик патријарашког наследника и "Свети Синод да задовоље потребе цркве решили су, како саопштава лист »Журнал Московске патријаршије« бр. 20—921 од 1984 год, да неки Ввикарни епископи буду самостални, У административним дентрама обласни епископи постали бу претставницима целе обласне цркве пред грађанским властима у свим питањима, која се односе на епархије у уну"трашњости, Архијереји морају да обавештавају обласне Архијереје о стању својих епархија и о њиховим потребама.

Власт обласних епископа, је ова: 1) Заузимају катедру главног града области и непосредно управљају повереном епархијом, имају се старати о добром стању осталих епархија њихове ооласти; о) Имају контролисати испуњавање наредаба Патријаршије и у потребним случајевима давати разјашњења и наредбе епархијским архијерејима; 3) По одобрењу или иаређењу Патријаршије сазивају (споразумно са влашћу) савет архијерејске области (обласни сабор) у дрквеним пословима, реферишући и достављајући на одобрење Патријаршији донесених закључака; 4) Јављају се као пајближи саветници архијереја -у области у питању слагања епархијске управе са позитивним државним законима и наредбама власти и улазе у однос с централном влашћу области у месним црквеним пословима; 6) Периодички добивају од архијереја своје кобласти извештаје о стању епархије, активности епархијских ортана, У ванредним случајевима посебне реферате и шаљу све што Патријајршији са својим извештајем о стању цркве у њиховој области; 6) Имају право посећивати епархије области ради упознавања са црквеним животом; 7) У случју, ако ма која епархија буде без архијереја до решења Патријаршије о тој епархији, стара се о њој и предаје је у управу неком од архијереја области, извештвајући Патријаршију; 8) Ако и у по-пожају, истакнутом у Т. 7-0Ј, буде епархија главног града, обавезе обласног архијереја узима на себе најстарији по чину и служби од епархијских епископа области, 9) У случају, истакнутом у тТ. 8, привремена "управа епархије главиог града све до постављања епархијског архијереја.

ПЕН