Bratstvo

др —

Све припреме, које су чинили безбожници против прославе Рож„дества, остале су без успеха, Листови јављају да су цркве биле пуне и «да су се чуле дивне проповеди великих епископа и истинских свештевика, који са народом прођоше сва скушења н осташе верни цркви и св, Православљу. ~

ЛИТАВСКА ЕПАРХИЈА. — Братство св. Николе Чудотворца у Ковну приредило је на дан свог свегитеља парастос својим члановима и за сиротињу. Богослужење је обавио митрополит Елевтерије, шретставник московске Патријаршије у Западној Европи.

_._БУГАРСКА. — Богослови софијског универзитета и ученици со„фијске и пловдивске семинарије обишли су многе градове, приредило предавања и концерте,

У Софији је основан »Савез бугарских жена«, који је истакао циљ васшитање бугарске омладине, развијање хришћанских основа жиоота, одржавање вере и националних традиција.

ЈУГОСЛАВИЈА. — У свим епархијама врше се припреме за ве„личанствену прославу Светосавске године, Прослава треба да буде израз духовног настројења делог нашег народа, његове националне свести и моћи, Њ. Ов, Патријарх Српски Варнава и сви Архијереји упутили су пасти својих епархија посланице, у којима су препоручили учествовање на прослађи. Њ,. Висохопреосв. Г. Митрополит Петар у својој посланици, објављеној у »Новом Источншку« најтоплије препоручује народу прославу Светога Саве, истичући заслуге светитеља. за народ 8 цркву. 088

Епископ Николај, администратор епархије Жичке упутио је поздрав православном клиру и народу епархије жичке о Божићу, у коме позива народ, да узме учешћа у прослави Седамстогодишњице св, Саве.

Да би се Светосавска година што свечаније прославила и у Епархији дабро-босанској, образован је нарочити одбор за прославу Светосавске године, који ради под претседништвом Његовог Високопреосвештенства Митрополита дабро-босанског Господина Петра.

Његово Високопреосвештенство Митрополит бањалучки Василије објавио је посебну посланицу поводом прославе Светосавске године, Посланица, истиче значај (Св, Саве као оснивача прве српске Архиепискошије, учитеље вере, организаторе цркве, просветитеље, писце, књижевнике и државнике.

Епископ зворншчко-тувлански Нектарије објавно је опширну посланицу, у којој истиче пример земног живота Светитеља будућим поколењима, У посланици се нарочито наглашава следећи став: »У то доба утицала је римска црква снажном пропагандом на српски двор, да преко њега задобије за се цио српски народ. То није много забрињавало Саву. "Али кад римске војске продријеше на Балкан, кад освојише и Цариград и ондје основаше своје царство и свој патријархат, кад дакле Србији запријети непосредна опасност од латинске цркве, Сава напушта ћелију своју, оставља Свету Гору и хита грчком патријарху и дару, који се тада бјеху склонили у Никеју, да се саветују с њиме о одбрани Православља; О једне стране политичко стање у Византији, а с друге Савина: приврженост Шравослављу и снаге његових речи деловали су на цара и патријарха те без премишљања признадоше православној цркви у Србији самосталност и независност. Ту у Никеји, Сава би одмах посвећен за »зрхнепнскола све српске земље«,

Српска православна црквена општина у Сарајеву објавила је следећи проглас у великим плакатима, који су на јавним местима из_ложени :

Српскоправославном сарајевском грађанству !

(ве године о Светом Сави улзимо у прве дане значајне прославе

„Јветосавеке године, Прошло је 700 година од смрти Св. Саве п Његовом

ИЕ