Bratstvo

= 142 =

ствари, могао рећи цео свет самој Божанственој Истини, која. је позвана, на његов суд, ако не то „шта је истина, 2" Но, ма колико да би Пилат питао, Исус ћути: више не говори, него ради: „Реч је постала тело", и свака је човечанска, реч отсада, несравњива, са тим божанским Делањем. Он већ није говорећа, него сушта, Истина. „Шта; је истина. 2' на ово вечно питање овота свста — вечни је одговор Сина човечијег: „Ја.“ Д. 6. Мерешковскиј

Реч на светог Саву при ступању у Светосавску годину

изговорио у Светосавском храму ман. Кувеждина прота Сава Петковић

Во имја Отца и Сина и Светога Духа искупили смо се данас, љубазни моји, у овом св. храму првог српског женског манастира да прославимо светлу успомену првога |српског светитеља и просветитеља, св. Саве, коме је овај свети храм и посвећен.

Сваке године на данашњи дан слави св. Саву цела. српска православна црква као свота мудрог и Богом освећеног поглавара ; слави га школа српска као свота оснивача и утемељача; слави га цео народ српски као свога, највећег и најмитијег светитеља, учитеља и просветитеља; слави га св. обитељ као свога моћног патрона и заштитника код Бога великота, ај тако ће га славити — до скончанија, вјека.

Али данас, љубазни моји, и од данас кров целу ову 1985 годину, па до другога данашњег дана, треба да се св. Сава слави још далеко више, одушевљеније, ревносније и побожније, јер се данас навршило пуних седам стотина, година од онога дана, када. је Он испустио своју велику и анету душу и предао је у руке Господу своме коме је од колевке до гроба предано служио. Да, драта браћо моја и сестре, на данашњи дан, пре пуних 700 година, прешао је св. Сава, наш из свога света у други свет духовни, у Царство небеско, да и тамо код Цара небеског својим светим молитвама, заступа и штити Народ свој српски и Цркву своју православну. Зато је Црква, српска, одлуком Светога архијерејског сабора Овог, и посветила блаженој успомени његовој целу сву 1935 годину, протласила. је „Оветосавском гедином и позвала верне своје да у њој величају и на све могуће начине прослављају светог Саву „свеју славу“. Ув то је Св. арх. синод прописао и извосно упуство по коме се имају у нашој отадбини кров целу ову годину сдржавати разне Светосавске свечанссти и прославе по црквама, школама и другим културним, хуманим и просветним установама, прикупљати добровољни прилози за зидање храма Његова у Бестраду и т.д.

Није потребно да вам данас у свој опширности извлажем део свети и веома занимљиви и поучни живот и многостру-

по