Bratstvo

<< (05 =

литом Спасоје Бабић, претседник црквене општине. Сељаци и „вељанке начинили су у дугом реду шпалир с обе стране пута, и бурно га поздрављали.

_ Између Маглајана и Градишке дочекали су га још на два места сељаци са својим свештеницима. Градишчанци су послали у Маглајане депутацију да поздрави Митрополита, а на сахат даљине од Градишке дочекали су га у великом броју, „Гдје га је поздравио котарски претстојник, судац и српска општина“. У црквеној порти дочекало је мноштво народа свог митрополита.

Дописник званичног листа, хтео је да умањи ефекат предњег дописа, јер га завршује резоновањем, да одушевљење народно при овом дочеку Косановића „односи се прије свега на, нашег Цесара, чијом милошћу је постављен садашњи наш митрополит“. (Са овог путовања вратио се Митрополит Косановић у Сарајево + (16) октобра.

Другу канонску визитацију по Бос. Крајини предузео је 1883 г. Обишао је окружје травничко, бањалучко и бихаћко. Из Сарајева пошао је 7 (19) јула пут Травника, а вратио се жељевницом 26 августа (7 септембра). Немамо, нажалост, сачуваних описа целог путовања. У „Сарајевском листу бр. 90 од 1888 год, описан је правац путовања : Сарајево КисељакТравник— Доњи Вакуф—Бутојно—Јијевно. Свуда је био дочекиван и праћен народном коњицом, поред претставника, власти. У Чипуљићу је служио у цркви у недељу 10 (22) јула. Народа, је било много. Ив Бугојна је у 5 сати изјутра кренуо 11 (28) јула у Лијевно преко Купреса. Путовало се на коњима. На, вису Борова Глава (2 и 'љ сата пред Лијевном) дочекало та, је око 60 грађана и омладинаца. Од стране народа ту га је је поздравио веома срдачно Нико Станишић, старац од 75 година ; у име опћине тајник Томо Радић, Лубровчанин ; а јелан фратар у име браће фрањевачког самостана на Горици поздравио га је са неколико врло лепих речи. У Лијевно је «стигао с пратњом у 8 сати. Дочек је био пред српском школом, где га је поздравио српски учитељ Перо Борић, а ода: тле је отишао у цркву. Ту је народу одржао говор у коме га је уверавао „да Цесар и краљ, министарство п земаљска влада неће допустити да му ко гази и насрће на православну вјеру и друге народне светиње, те ако би се који случај појавио, нека пе задоцне њему саопштити, и он је увијек спреман улосити свој уплив гдје треба да се стане на пут сваком самовољетву“. У Лијевну је 13 (25) јула измирио завађене грађане, па је изабран нови црквено-школски одбор. Том приликом покренута, је акција за оснивање школског фонда на који

Па