Bratstvo

__ 79

БОРБА СА РЕЛИГИЈОМ. — У току 1987 године совјетске су власти затвориле 1100 православних црква, 240 римокатоличких манастира и капела, 61 протестантских зборница (молитвених домова) и 110 џамија. Као разлог ликвидације совјетске власти истичу да религиозне општине не плаћају порезе. Општа сума верских пореза за 1936 годину била је 59 милиона рубаља, за годину 1987 је 145 милиона рубаља. Међутим општа сума прихода од 3859 религиозних општина не прелази 100 мил. руб.

Стога што је број храмова незнатан, дркве, манастири и капеле не могу примити све верне. Међу побожним светом види се мното црвеноармејаца и то у војничкој униформи. У селима нарсд често узима учешћа у поправку разрушених цркава.

Белешке

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! __ Главни одбор нашег друштва овим честита свима читаопима светле Христове празнике са братском молбом да не заборављају сиротињу.

НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА прослављена је у многим местима са академијама, прквеним зборовима и предавањима. У Сарајеву је Орпскоправославна црквена општина приредила Академију са концертом. Наш сарадник Д-р Радослав Вешовић одржао је веома успело предавање о Потреби религије у савременом свету. Хор друштва. »Ологе« под дириговањем г. Рихтмана и богословски хор отпевали су складно композиције духовног концерта.

94-ТИ РОЂЕНДАН ЕПИСКОПА ПРЕОСВ. Г. МИРОНА У ПАКРАШЏУ. У месецу марту прослављен је у присуству Високопреовв. Митрополита. Доситеја, свештенства и претотавника народа 94-ти рођендан Пресв. Епископа Мирона. Епископијом пакрачком Епископ Мирон управља од 1888 године, делећи љубав свога свештенства и народа.

НОВИ ДОБРОТВОР НАШЕГ ДРУШТВА. —_ Оснивач нашег друштва, протојереј г. Душан Комљеновић, парох сарајевски, приложио је 500 (шетстотина) динара и тим је постао добротвор нашег друштва. Главни одбор овим најтоплије захваљује своме новом добротвору и сараднику. ПРИЛОГ ОМЛАДИНСКОЈ СЕКЦИЈИ НАШЕГ ДРУШТВА. — Госп. Шетар Ковчић шумар у пенсији, пријатељ нашет друштва, који је редовно помагао нашу организацију, и ове године приложио је 100 (стотину) динара нашој Омладинској секцији. Главни одбор топло захваљује прилагачу.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ВИСОКОМ. —_ Наш месни одбор у Високом приредио је успелу академију, коју су извела школска, деца, под руководством нашет сарадника протојереја г. Душана Бошковића.

АКЦИЈА ЗА ИЗРАДУ СПОМЕНИЦЕ НАЈСТАРИЈЕГ ЛИТЕРАРНОГ ДРУШТВА У ЈУЖНОЈ СРБИЈИ »РАСТНО« при Српско-православној богословији у Призрену. — Ових дана Акдиони одбор за израду споменице педесетогодишњице ђачког друштва »Растко« упутио је апел ове садржине :

»Најстарија ђачка дружина »Растко« при Орпско-православној 60гословији у Призрену одлучила је да изда Споменицу педесетотодишњице »Растка«, културне дружине ученика Призренске богословије.