Bratstvo

пи

= 125) ==

Песме Светог Саве

ПРЕДГОВОР

Несумњиво је, да је код старах СОлавена уопће, а код «Орба нарочито одвајкада, било и гусала и свирала и песама и песника. То су пак и страни и домаћи хроничари и повесничари на разним местима и у разна доба у више пута забележили. За доказ ове тезе навешћу и неколика стиха из три лирске песмице, које сам у свом раном детињству чуо у Никшићу, а чији смисао и мотиви потичу или чак из наше паганске старине или из Средњег Века.

Прва :

Змај прелеће с мора на Дунаво И пренесе под крилом ђевојку... свакако води своје порекло из доба велике сеобе Народа и до„ласка, Срба. на а. т. ј. из оног времена кад су наши стари обожавали Перуна и Ладу под храстовима, и уместо светаца и авђела веровали у виле и змајеве. Друга : Вила се лоза винова, Около града Будима, Будила цара Лазара : „Устани царе Лазаре ! Сунце ти дворе сгрија ; Пред двор ти Милош војвода, У земљу копље побија, за копље ждрала, Р Допго је Јелу просити..

И трећа :

У Вучића, Бранковића,

Вранац коњиц без биљега.

На, сапи му видра, игра,

А на челу месечина.

Цар Вучићу поручује. «са сто на сто вероватноће су поникле у (була Веку и допуњују лирски део косовског циклуса. Јако жалим, да их Нниједну потпуно нисам запамтио.

Али и поред свега тога, иако је одувек било и песама, и песника, у нашем врло поетичном народу, факат је, а и голема штета, да ми ниједне песме из старог доба немамо записане вити о једном песнику или певачу ишта забележено. И први и једини песник који нам је оставио „црно на белом“ у пое:зији, то је Свети Сава.