Bratstvo

== 142 —

свене је нарочито осетљиво, што нови свештеници нису далеко од духовне средине, него се и редови верника попуњавају редовима младежи, коју су бољшевици држали чврсто у својим рукама. Вера живи у на"роду и њу није могао савладати совјетски рационализам.

Савез безбожника изгубио је свако значење. Њему су сада забрањени груби испади против религије; спорови се могу водити само научним путем. Главна је дужност овога савеза да пази да се прквене организације строго придржавају законских прописа.

- НОВА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА У ЧЕШКО-МОРАВСКОЈ. — На дан

29 маја о. г. на: Духовски Понедељак — била је освећена нова православна црква св. Горазда у Оломудцу. То је прва црква подигнута у част овога светитеља. Ово историјско име имао је некада ученик Св. Методија апостола ОСлавена, који је са својим братом Кирилом донео у 1Х веку хришћанску науку Православља Чесима. Овај храм потсећа сваког православног, Да је баш у Моравској била колевка св. Православља, «одакле је био и први православни епископ са именом Геразд. Божји промисао изабрао је након толиких столећа за епископа православне цркве у данашњој Чешкој и Моравској опет архијереја, који носи име Горазд, псказујући тиме, да се прекинути рад изагнаних ученика — Св. Православља _ наставља и даље Да овдашњи православни имају увек пред очима пример великих поборника славенских апостола и њихових ученика назван је храм у Оломуцу именом св. Горазда, јер овај био син овдашње мајке отаџбине, иако је морао радити касније у изгнанству.

Унутрашњост ове цркве јасно говори о историји давних времена ширења св. Православља. Ови зидови цркве пуни су дивних слика би"блијских и историјских. Православном човеку изгледају као нека отвјрена књига из које може познати целу историју Ов. Писма. Налазе се седе не само главни догађаји Старог и Новог Завета, него и дотађаји из живота великих светитеља. Православни хришћани налазе овде не само светитеље чешке, него руске, српске и бугарске цркве. Особито право-

= славни Оловени одмах ће познати велику мисао свесловенску из ове кратке историје. Шта више, сама црква је подигнута на тргу, који носи име блаженопочившег Краља Александра [ Карађорђевића. Црква је саграђена у стилу руском. Нацрте и падзор над градњом извршио је руски свештеник у нашој служби отац протојереј Всеволод Конаснацки. Велику пажњу обраћају све слике у унутрашњости цркве, које је он сам радио.

Освећење цркве извршио је наш увек драги гост и пријатељ нашег народа, као делегат Св. Синода српске цркве, Високопреосвештени Гросп. Доситеј, митрополит загребачки са Преосвештеним Госп. Гараздом, уз асистинцију четрнаест свештеника. Уочи тога дана отслужено је всеноћно бденије. Сутра дан изјутра, кренула је величанствена црквена поворка, из старе капеле у нову цркву. На челу поворке ношени су крст, оломуцки барјак св. Прокопа, даље ишао је дуг ред школске омладине, омладине у народној ношњи, певачки зборови, који су са красним мелодијама црквених песама обраћали пажњу пролазника. За њима ишло је свештенство у потпуним одеждама, Високопреосвештени митрополит Доситеј, ПШреосвештени епископ Горазд гости државних власти као и цркава. друштава и равних корпорација, чланови црквених општина и непретледна маса света. Одавно се није састало толико православних. Слободно можемо казати да је то била уједно и народна манифестација.

Дан је био ведар, ведра и радосна су била лица нас свију, особито тада смо се сетили „да нас је нашем народном болу и понижењу. посетио налш драги гост из братске Југославије, с којом смо везани не само крвљу, него и вером. Данас смо браћа по вери и по крви ма Да нас делило неколико граница. Ми у то чврсто верујемо и мислимо да нећемо бити