Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 96.

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Вр. 6.

ковчани са својим добрим и вриједним свештеником Н. Влачнћсм дочскали су митронолита и допратили га до куКс г. Стеве Бошњака, код кога је преноћио а у вторник 3. Маја у 6 сати у јутру укрцао сс у ванорић, те тако пугујући до Стона и одавде сувијем иа */ 2 сата нрско земљеуза, гдје је други наровлов чекао нри крију, те у 4 сага нослијс иодне стигне у Гружу. Овдје су нрсд митронолита изахнли у сретање и чекали га са 10 каруца млади дубровчани, који га са добродошлицом поздравише и допратише }• велику и далеко чувсну кућу г. Нике В. Бошковића, који свеколике госте лијеио прими и отм но почасти. Код овог богатог Србина митрополит је одмарао се 8 дана. Првог дана доласка митроиолнтова у вечер сви добровчани Срби нијесу иропустпли, а да неискажу своју срдачну радост и жељу своме бившсм пастиру и учитељу, приредили су му у почаст бакљаду, коју је нратила дубровачка грађанска музика но програму, који се је састојао у 7. тачки. Те вечери обасут је наш стари и кријенки архипастир са искреним ноздравима од дубровчана. У сриједу 4. Маја кренуо се је митрополит у 7 сати на колима на кратки пут пз Дубровника прско Коноваља у монастир Савину, код високонреосвештеног Епискоиа г. Герасима Петрановића, гдје га је парадно са свсштенством уз звонење звона прпјатељскн дочекао п но обичају срнског гостољлбља задржао пуна 4 дана. У суботу новратио ее је митрополит наробродом у Дубровник и одавде у 10 сати ноћу

одиутовао је у Корчилу, па нреко Лезине и Брача сгигао у Спљет; ту јс пеке нослове српско правосл. црквено-школске онштине сарајевске довршио и прсноћио, па сутра дан по лијепом и угодиом врсмену пошао у Шпбенпк и стигао у Надар. При дооласку овдје су митрополита на обали дочекалп свештеницн и многи одлични задарски Срби, а одсјеојебио код свога старог прпјатеља владнке Кнежевића. Овом приликом учппио је митроиолит носјету Њег. Преузв. намјеснику далматинском и другим личносгима. Из Задра одпутовао је митрополит преко Карнсра, па опда поред Лошиња, Фијуме, Загрсба и Сиска. У овом мјесту т. ј. у Сиску задржао се је митроиолит неколико часова п иосјетио Србина-трговца г. Павлицу, код кога јс п вечсрао, на онда нреко Брода и нз Сијекоца жељезиицом етигао 22. Маја у своју резиденцију у Сарајево. У опште, за врпјеме двадесстдневног бављена на путу, Његово Високонреосвештенство свуда је лијеио био дочекиваи и пропраћен а ири том га је и угодно вријеме пратило. Како при одлазку из Сарајева и долазку у њега, сарајевска општииа црквена показала је своју дужност, која га лијено и свечано испратила и дочекала, а тако исто и свештенство овдашње учинило јс своме архипастиру ону синовљу дужност, која доликује иогдавнци и архипастиру духовном.

Школске Испити у правеславном богословском за воду у Рељеву за II течај школ. године 1887./8. обдржаваће се овим редом: Понедељннк 6. Јуна ирије подне : Из пастирског богословља у IV }>аз. Канонпчног нрава у IV раз. Догматичног богословља у II и III раз. Математике у III раз. Иослнје нодне из Нсмачког језика у I. раз. Уторак 7. Јуна прије нодие: Из ЛитургИке у I раз. Моралног богословља у IV раз. ГеограФије у I раз. Логпке у III раз. Послије иодне пз Српског језика у I раз. Сриједа 8. Јуна прије иодне : Из Катихетике у IV раз. Математике у II раз. Историје црквене у III и IV раз. Историје свијета и ГеограФије у II раз. Послије подне из Немачког језика у II и 1И раз.

Молимо наше претп.татинке нека нам претилату за

Власник и издавалац: АЕМ Конзисторија. — Штамиарија

вијести. Четвртак 9. Јула прије нодне: Из Сриског језика у II раз. Матсматикс у I раз. Тумачења св. Ппсма у П п III раз. Хсмије у Ш и IV раз. Послије подне пз Српског језика у III раз. и Немачког у IV раз. II е т а к 10. Јуна прије подне : Нз Н,Р квено слов. језика у I и II раз. Историје и ГеограФије у III и IV раз. Педагогике у IV раз. Природоипса у I раз. Послије подне из Црквеног појања у сва чотири разреда. Субота 11. Јуна прије подне: пз Увода у св. иисмо у I раз. Омилитике у IV раз. Економије у Ш и IV раз. Физике у 11 раз. Послије нодне вечерња. Од 15.—17. Јуна конФеренција, пнсање, клаеиФикација, раздавање свједочаба и распуот питомаца.

л,у старп дуг од 1887. годнне, н обнове ову годпну.

с. Поште". — Одговорни уредннк: Ђ. ПетровиЂ, евештеник