Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 64.

Д.-Е. ИСТОЧНИК

Бр. 4.

Његово Високопреосвештенство епископ Бококоторски Господин Герасим Петрановић благђизвољео је подарити 60 комада књига својих: „Пастирска писма, слова и бесједе", с тим, да се 40 комада преда'ректорату српско-православног богословског завода у Рељеву, које ће се питомцима раздијелити а

20 комада да се подијели свештенству Дабробосанске дијецезе. На овоме племенитом дару много уваасеног поборника и пастироначалника изражена је захвалност како од управе богословског завода тако исто и од АЕМ. Конзисторије. Иљади ли се оваки добротвори. АЕМ. Конзисторија.

Ењижевне вијести.

Дошла нам је на ириказ нова књига и може се добити: у књижари Велимира Валожића у Биограду: Душана Валожића у Нишу и свима биоградским књижарама Србија у деветнаестом вијеку (Кара Ђорђе и Милош) написао Сен - Рене — Таљандије превео Н. С. ЈовановиЋ — „Американац". Од устанка на дахије 1804. до једренског мира 1880. Цијена је књизи 1 Фор. а. вр. а на 5 књига 1 бесплатно. Разне биљешке. ДРУШТВО ЗА ОСНИВАЊЕ ИСТОЧНОПРАВОС./1. ОПШТИНЕ У ГРАЦУ. На молбу поменутог друштва АЕМ. Конзисторвја разаслала је „позиве" на све протопрезвитерате ове дијецезе који су од друштва послани ради сакупљања добровољних прилога који ће се употребити на ту цијел, да се у поменутом мјесту подигне источно-православна црква гдје данас живе преко 40 породица правоспавног вјероисповједања, као: Руса, Грка, Румуна, Срба и Бугара. Осии тога налази се у том мјесту преко 100 ђака православних из свију крајева, на свеучилишту и на другим великим школама. Сви су ови морали до сада да буду без богослужења и без осталих вјерских обреда,

јер ту нема православне цркве и православнога свештеника. Да би се тој давно већ осјећаној потреби једном доскочило основало се то друштво за подизање православне црквене општине, чија су правила (статути) од ц. кр. намјесништва већ одобрена и свакоме ће се на захтјевање драговољно послати. Друштво управља молбу на пречастно свештенство наше, на штоване личности, тјела, црквене општине и у опште на све православне Хрпшћане, да их било којим год начином потпомогну и то по могућности: 1. Новчаном помоћу једанпут за свагда; 2. Годишњим прилогом, ма и најмањим за произвољно вријемо; 3. Поклонима разних црквених утвари, особито икона, свећњака, књига, одежда, крстова итд. 4. Сакуиљање добровољних прилога; 5. Напосљетку ширењем ове молбе међу другим, нама овдје непознатим личностима, манастирима и црквеним општинама. Сви па и најмањи прилози благодарно ће се биљежити и у своје вријеме сви заједно у новинама објавити, и нека се изволе слатп на потписанога начелника и оснивача друштва (под адресом: ц. кр. капетану у м. г. Ернесту плем. Зајцу, Егпез^, Ес11ег уоп 2а1сг, бга/, К1о81егмае8§аз8е 14.) или преко политичних власти („Друштво за оснивање правос.лавне црквене општине у Грацу" — Уегет гиг Ошп(1ип» етег §песћ. опеп!;. Елгсћеп-СгететДе т Сггаг).

Уљудно се умољавају штовани претплатници нашег листа „Источника", да изволе послати претплату, они који су се пријавили да ће лист држати. Уједно позивамо гг. протопрезвитере и падзиратеље а преко ових сво свештенство у овим земљама да пошаљу претплату, како би се обезбједило тачно излажење овог листа. Власништво.

Власнпк и издавалаи,: АЕМ КОНЗИСТОрИЈа. — Земаљска штампарија. — Одговорни уредник: НикОЛа Г. Лалпћ, евештеник.