Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 80

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Зашто вам, побоисни слушаоди, видим сузе низ образ ? Знам !! И ако их се сјећате као сннови, браћа, сродници, знанци и пријатељи ; и ако се сјећате, кад сте с њпма загрл>ени проводили дане свога живота, те би то могле бити сузе жалости за њима; то се ипак са вашег лица чнта да су то сузе радости што имадосте таке Србо и Српкиње, да су то сузе жеље да поступате стопама њиховим. То су сузе дубоке захвалности, то су сузе са чиста срца: да њихове добре душе буду достојне вјечног живота, и спомена међу нама. Тако Србадио драга! па ће бити све свијетло и добро што је на корпст српске правосл. цркве и школе! —

Они неће пред Богом битп заборављени, јер онп не заборавише храмове у којпма се име Божије слави и проповиједа, те можемо рећи по ријечима славног Владико : Б л а г о њ и м а и м а л и с у с е р а ш т а и р о д и т и ! Но то још није доста да рекнемо, па да на томе п заборавимо; но, треба у својој души имати завјет — љубав и оданост према Божијим храмовпма, те их посјећаватн и обдаривати, по примјеру блаженопочивших поменутих ктитора п приложника. Тако ћемо. пошље гроба стећи, да нас синци овако спомињу и за наше грошне душе Богу моле. А сада запојмо пм пз наше душе: „Вјечна им памјат и блажени покој!"

Књижевт „Нова Зета" мјесечни књижевнн лпст. Свеска I. за јануар. Год. I. Уређује др. Л. Томановић на Цетињу у Црној Горн. Цијена јој је 3. Фор. годишње. Садржај ове свеске: 1. Наше књижевно јединство. 2. Освојење Бара I. Орлови, од С. Поповића. 3. Сеобе, од С. Матавуља. 4. Илијада Омерова, прво пјевање, прев. Л. Врбица. 5. „Свети Сава" Н. Грујића, од Л.. Томановића. 6. Мом цвијету, од Ж. Д. 7. Бацу Драгојеву Дрекаловнћу, од Р. Ц. 8. Прстен и ђевојка, народна пјесма. 9. Књижевнп преглед. 10. Умјетност. 11. Културне биљешке.

вијести. На овај лист прима претплату госп. Псро Рамадановић у Котору (Далмација). Разговор угодни народа словинскога. Свеска 189. и 191. књига IV. и У. народне библиотеке браће Јовановпћа у Панчеву. Цијена свакој свесцн 16 новч. Чајчина могила. Приповјетка П. Стахурског. Свеска 190. књига III. (свршетак) народне библиотеке браће Јовановића у Панчеву. Цијена 16 новчића. Срби у МаЋедонији и јужној старој Србији или одговор г. С. С. Бопчеву. Написао Милојко В. Веселиновић. Прештампано из „Српства". Београд. Штампарпја краљевине Србије. Цијена?

г 1итуља. Михајл ЛугониЋ, свештеник и парох Јеланскп ника, и сахрањен је 28. истог мјесеца. у протопрезвитерату тешањском, послије крат- Покојник је рођен 29. септембра 1847. год. ког боловања преселио се је у вјечност 26. јан. а рукоположен је за свештеника 14. септембра о. г. а опојан је од тројице оближњпх свеште- 1872. од Митрополита Пајисије. Н А П 0 М Е Н А. Умољавају се свп претилатннци овога листа нека изволе што скорпје нослати иретилату овогодишњу. На по се позивају се протопрезвитери и надзиратељи нека од подручног свештенства покупе претплату и овамо понгаљу. Уједно позивају се и они протопрезвитери (двојица), који су покупили претп.лату од 1888. год. и за ову годину, па до данас не послаше, нека што прије пошаљу, јер бићемо принуђени истакнути имена њихова као немарних свештеника, који ускраћују материјалну помок овом духовном листу.

Власник и издавалац: АЕМ Коизис. — Штам. Шпиндлера и Лешнера — Одговорни уредник: Ђ. Иетровић, свештеник