Dabro-bosanski Istočnik

Бр. 7

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Стр. 105

И заиста, богол,убезни моји, ето нико се други не нађе до ли Бог сам, да роду људском у крајној му невол.и помогне! Он се смилопа немоћи рода људскога те посла свога јединороднога сина, који се је духом светим зачет кроз пречисту дјеву Марију у тијело иаше обукао, да заблудједом роду људском покаже пут истине, правде и правог Богопочитања; — да за Адамов гријех удовољи вјечној правди Божијој ; и да нас опет прнведе бесмртности и вјечном блаженству, блаженству, кога је Адам до свога падења учасник бно! 0, колико среће, о колике непсказане благодати за род л,удски! — јер осуђење, у које смо гријехом Адамовим сви с'реда пали, рођењем Сина Божијег и крвљу Његовом уништено је и заглађено и прибављено оиравдање живота ! Еле, што Адамом изгубпсмо, то Сином Божијим задобисмо — „прегр^кшешелгк книде денје, & спрдкданЈелгк (гина Е ожја книде опракданЈе жизни ко кса челок-кки !" „Не воитесА! Ое ко Е/мгок-ксткбгс кјлгк рлдостк келЈно, !лже к8дет г к ксклгк лк>делгк, ако родисА кллгк днеск спаск, иже естк Хрктоск Гдк, ко грлд'к Длкидок'к." (Лука 2, 10. 11.) Овако је благовијестио анђел Госп, услпахиреним и зачуђеним пастирима витлејемским рођење Сина Божијег и упутио их на поклонење новорођеном Спасу ^ 0 сретин сте ви, о блажени сте ви пастири, неописана је задијело и оправдана радост ваша била, јер сте својима очима видили славу Божју —- новорођеног Сина Божијег! Но зар се ми, драги моји, немамо разлога радовати новорођеном Хрпсту ? Та како не! кад анђео Госиодњи вели: „и рлдостк спл\ кбдетк к г к кс'кл\к лк>делгк !" И заиста, камо веће радости, него кад нам у данашњц дан с неба сиђе избавитељ, да нас од извјесне смрти спасе, да нас

МЈесто рооова учини синовима и насљедниди Божијима ! 0 големе радости наше данас ! о пресвијетлога празника нам данашњега ! Мноштво анђела небсснпх с беспримјерном радошћу прослувпше рођоње сина Божпјег појући ону дпвну пјесму. „Оллкл ко кк1шни\-к Еог8 и нл зел»ли лшрк, кк челок-кц-к^к кллгоколенЈе." (Д$ка 2, 13-14). — Сљедујућп примјеру њнхову, дајте благочестпви, запојмо и ми, принесимо и ми славу вишњем Богу, радујемо се и ми толикој благости и мнлости његовој ! У тој радости заборавимо на међусобне увреде наше, завјеримо се данас једном за увијек, да ћемо у нама и међу нама пакост, злобу, злу вољу н сваки порок изтријебити и уннштити, а љубав н слогу међу нас уселити ! Старешине, поглавари, оци и матсре предходнте увнјек млађима вашима добрим хришћанскнм примјером. пак тако радећи испунићемо ону жељу божију: да на земљи буде мир а међу људима добра воља, те ћемо се истом тога моћп савршено радовати опгатем спасењу рода људскога, и савјесно се одужити превеликој милости Божијој ! Сад, богољубазни моји, завршујући овај мој говор, поздрављам вам данашњи свети празник Рождества Христова, и од срца вам желим, да вам данас рођени Спас под.чрн благодат, да не само овај празник у здрављу, весељу, миру, љубави и слози, благочасно и богоугодно на спасење душа вашнх, него п наступајућу нову годнну у л,убави према Богу и ближњима и вршењу добрпх и богоугодннх дјела провести можете, како да будете увпјеек спремнн предетатн суду данас рођенога Хрпста Спаситеља, коме нека је слава, чест и поклоњење во вјеки вјеков амин. Говорпо на први дан Божићау Чепину 1888. Лазар Богдановић парох. адм.

Показиваље иута у царство пебеско. Бесједа нравославним Хришћанима. Од митронолита Инокентија. (Слободан превод с руског.) (Наставак )

Трећа је дужност ученика Исуса Христа : да и де за њим. Ићи за Исусом Хрисом значи: у свјема својијем дјелима, у својем владању угледати се на дјела и живот Исуса Христа. Како је год живио и управљао се Исус Христос на земљи исго смо тако и ми дужни живљети и •владати се. Као што је на примјер, Исус Хрис-

тос вазда био благодаран и одавао хвалу Богу, Ону Својем, и увијек му се молио, тако смо исто и ми дужни у сваком стању и у евијем околностнма благодариги Богу, љубкти Га, јавно и тајно одавати Му хвалу, молнти Му се и вазда о Њому мпсдити и носити Га у својеаЈ срцу.