Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 192

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Бр. 11 и 12

тп.е да тсотаомогнете тиу нашу оишту добротворну и ттросвјетну за.другу. Потпомоћи друштво и бити његовим чланом, то није ни за кога ништа тешко, јер је у томе учињена олакшица и дата прилика свакоме, да га потпомогне и да буде његовим чланом. Друштво ћете помоћи : 1. Кад се упигаете за друштвеног члана утемељача, помажућег илн судјелујућег. 2. Кад га што боље препоручите сваком згодном приликом. 3. Кад му и сами што више чланова прикупите и кад га обдарите доброволлшм прплозпма. Уређена и високом владом потврђена цијена за друштвене чланове утемељаче и помажуће јесте ова : а) Члан утемељач друштва п.гаћа у друштвену благајну једном за увијек (или према етању за двије године) 50 ф . и остаје чланом друштва док год исто постоји. б) Члан помажући друштва плаћа у друштвену благајну 50 крајцара мјесечно у напредак. в) Члан судјеловач друштва не плаћа у друштвену благајну ништа, већ само редовно долази и учи са друштвом што год ликовођа и одбор друштвени нареди и пјева гдје год буде требало. Добровољни прилозн прпмају се са највећом благодарношћу и објављују се путем новина. Ако гајите искрено осјећање за напретком овога друштва, ако га желите потпомоћп и бити чланом његовим — што ми пуни наде и увјерења у искренородол.убл>е ваше, другчије и не држпмо •— изволите се пријавити за сада до избора сталнога одбора, потписаном привременом одбору друштвеном, да вас уврсти по вашој вол>и међу досад уписане чланове друштва. На вама је дакле ред, и од вас очекујемо да учините своје, т. ј. да друштво потпомогнете, да га као прво српско православно другатво у Сарајеву одржите, да опстнне и да се утемељи. Од вас зависи да другатво своју племениту и

свету задаћу пзвргаивати узмогне. Од вас зависи да друштво одговори ономе, чему треба да одговара тако једно српско-православно другатво у престолници Босне поносне." Ушљед овог позива, којег је прпвремени одбор Српско - правоелавног црквеног пјевачког другатва „Слоге" разаслао, обдржавана је главна другатвена скупгатина на дан 14. маја о. г. у дворани српско-православне основне школе, у у 1. разреду, под предсједништвом Бзеговог високопреосвештенства АЕ. и Митрополита г. Ћорђија. На овој скупштини, која је одпочета тачно у9 1 /. 2 сати био је овај ред: 1. Отварање скупштине и читање другптвених правила; 2. Читање списка до тада уписаних чланова другатва; 3. Уписивање нових чланова друштва; и 4. Бирање новог и сталног друштвеног одбора. Овај ред извршен је поменутог дана правилно и тихо, и изабрата су за управнп одбор овог друштва шлзедећа лица: Г. Г.: Петро Т. Петровић за предсједнигса, Васо Краљевић за подпредсједника, Алекса Михајловић за благајника , Сава Манојловић за тајника и Димгао Драгичевић за књижничара; а за одборнике г. г.: Стево ТриФковпћ свегатеник, Никола, Тајгаановић учитељ, Ристо Максимовић, Мићо Авдаловић, Стјепо Сргакић п Илија И.шћ. До сада уписало се је чланова утемељача 15 а потпомажућих 77 ; а надати се у свијест и родол.убл>е Срба сарајлија биће их и вигае Дај Боже да ово друштво у будућности напредује и освјетла образ себи, својој цркви и народу, а на посе да предњачи свима мјестима у Босни и Херцеговини, и у то име желимо му сретан почетак и сложан рад. „Косовска петстогодишњица". Из ческог „Народног листа" дознајемо, да се и браћа т 1еси справљају за свечаност косовске петстогодигањице. Нзиова „гаколска матица" положиће на споменик палих српских јунлка велики златан вијенац у и ме чегаког народа."

Читуља.

Димитрије Соколовић свегатеннк из Фоче, Ерцеговачке Енархије, преселио се је у вјечност посље кратког али тешкога боловања 21. Марта о. г. у 45. години свога живота. Покојник се је родио у Фочи, отац му је такођер био свештеник. За свештеника рукоположио га јеМитрополит Прокопије године 1875.

Био је Јабучки парох у којој парохији вргаио је своју дужност све до смртп своје. Сахрањен је од 4. свегатеника и одпраћен до вјечне куће уз многобројну пратњу. Иза покојника остаје вјерна супруга су петеро нејаке дјечице. Вјечнаја му памјат!

В.тасник и издавгиац: АЕМ Конзис. — Штам. Шпинддера и Лешнера. — Одговорни уредник: Т>. Петровић, свештеник.