Dabro-bosanski Istočnik

Стр. 232

Д.-Б. ИСТОЧНИК

Вр. 13 и 14

Требиње, 11. Јуна 1889. Српско Православна Општина.

осну и Херцеговипу.

са молбеницом об.ложеном нуждним сведочбама. Земаљска влада за Б Број 40385/1. Распис Почетком идуће школске годоне 20. августа 1889. (1. септембра) попуниће се на 'пра,вославној богословији у Рељеву 9 питомачких мјеста и то 3 за припаднике сарајевске епархије а 6 за припаднике других епархија. Молбеницама мораће бити приложене вјеродостојне свједоџбе о овом : 1. Да је молите.љ сии ових покрајина, да је православне вјере, да је навршио 15 голину живота (крснн лист). 2. Да је добрим успјехом свршио барем основну школу (школске свједоџбе). 3. Да је неожењен п да му је владање до сад непорочпо би.ло (свједоџба надлежне политичке области).

Број 53. С т е Пошто је остало упражњено учител>ско мјесто на овдашњој српско-православној основној школи, с тога треба подписатој општини један учите.љ са годишњом платом од 400 Фор. а. вр. Који би ово мјесто заузети желио, дужан је доказати да је Србин правовославне вјере, да је науке са добрим успјехом свршио, и да је црквеном пјевању оеобито вјешт.

стечаја. 4. Да је умно и тјелесно подпуно здрав (л.ечнИчка свједоцба). Тако обложене молбенице имаће се преко духовпе области дотичне епархије поднијети земал.ској влади најкасније до 1. (13.) августа 1889. Изабрани кандидатп подвргпуће се прије пего што буду коначно примљени као питомци : 1. Пријамном испиту из читања и ппсања ћирилицом, из катихизиса и библијске повјести; 2. Поновном лпјечничком испиту. Сарајево, 21. јуна 1889. Мјесто поглавице замаљскс нладе, граЈјански доглавник : Кучера, с. р.

чај. А особито жел.а је ове српско православне општине да би се који од свршени богослова на рељевском богословском сјеменишту за овдашњег учите.ва пријавио. Рок стечају траје најда.ље до 15. авхуста о. г. Варцар вакуф 1. јула 1889. Српско-православпа црквеио школска општина.

ЗЛБ*" Умољавају се претплатници да се одазову учтивом позиву и да претплату за 1Е. и Х1Е_ полугодиште што скорије пошаљу. УРЕДНИШТВО.

Власник и издавалац: АЕМ Конзис. — 1Птам. Шпиндлера и .Лешнера. — Одговорни уредник: Ђ. Петровић, свештеник.