Danas

Šuker za bronzu

Hrvatska treća na svetu Holandija - Hrvatska 1:2 (1:2)

Pariz - Stadion; Park piinčeva, Gledalaca;4s.soo'. Sudija: Epifanio Gonzales Čavez (Parag\aj]. Strelci; Prosinečki 13, Šuker 36 - Zenden 21. Žuti kartoni; Davids, Jonk (Holandija) - Jurčić, Štimac, Štanić, Asanović (Hrvatska) Holandija: Van der Sar, Stam, Numan, F. de Bur, Jonk, Davids, Zenden, Bergkamp (Van Hojdonk), Klajvert, Sidorf, Koku (Overmars). Hrvatska: Ladić, Štimac, Bilić, Soldo, Jarni, Juičić, Asanović, Prosinečki (Vlaović), Boban (Tudor), Stanić, Šuker. Hrvatska je napravila istorijski podvig. Pobedom nad Holandijom (2;1) u borbi za treće mesto, vatreni su učinili nešto što se na startu Mondijala nije moglo ni pretpostaviti. Već u prvim minutima susreta videlo se da će izabranici Ćire Blaževića nastaviti u ritmu koji ih je krasio tokom prvenstva. Trinaesti minut doneo je prvo uzbuđenje na stadionu Park prin&va. Jednu brzu kontra akciju, koju je po-

veo Robert Jarni po levoj strani, završava u svom stilu Robert Prosinečki. On je u šesnaestercu „promešao" odbranu lala predvođenu Numanom i ispod Van der Sara poslao loptu u mrežu. Samo sedam minuta kasnije lale postižu izjednačujući pogodak. Loptajenanekihdvadesetak metara od gola došla do Budevajna Zendena, on je napravio par koraka i s velikim efeom poslao loptu ka golu Ladića. Na njegovo iznenađenje, lopta menja pravac i završava u golu. Utakmica posle toga dobija na tempu s sjanim pnlrkama i jednih i drugih. Hrvati svoje prHike stvaraju uglavnom preko kontra akcija koja je, ponovo, urodila plodom deset minuta pre kraja poluvremena. Ovoga puta akcija je krenula s desne strane, preko Stanića, koji je loptu prosledio do Bobana, ovaj na levo do Šukera, a on iz prve šutira loptu ka Van der Sarovom 'evom donjem uglu. Bio je to pogodak sličan onim golovima iz meča s Nemačkom.

Drugi deo igre Holanđani su krenuli na sve ili ništa, ImaJi su iniiciajtivu tokom čitaviih 45 minuta koje nisu uspeli da rea-_ lizuju. Treba spomenuti odlične prilike Klajverta (nekoliko], Bergkampa i pre svega Sidorfa koji je sam ispred Ladrća uspeo da se spetlja i pošalje loptu samo do Ladića. U 60 minutu lale postižu pogodak koji sudija Čavez poništava, navodno zbog ofsajda. Ne možemo se oteti utisku da je to bila kardinalna greška delioca pravde budući da je loptu Sidorfu dodao Hrvat Soldo, tako da o ofsajdu nema ni govora. Do kraja susreta Hrvati su se rutinski branili, zaustavivši nalete prpotivnika pred svojim šesnaestercem, a brzim kontra napadima opasno pretili da postignu i treći gol. Kada je Čavez odsvirao kraj, u 95 minutu nastalo je opšte slavlje šahovničara koji su u svom prvom pohodu na Svetskom prvenstvu uspeli da ostvare fantasičan podvig - da budu zvanično treća selekcija sveta.

Bilić opet izviždan

Centarhalf reprezentadje Hrvatske Slaven Bilić izviždan je od publike i tokom utakinice za treće mesto na Mondijalu protiv Holandije (2-1). Francuski ijubitelji fudbala, naime, Biiiću još

uvek ne mogu da oproste simuliranje kojim je izazvao isključenje „libera" francuskog nacionalnog tima Lorena Blana u polufinalnoj utakmici. Blan zbog crvenog kartona, naravno, neće moći da pomogne „trikolorima" u finalnom okršaju protiv Brazila. Od momenta kada je najavljen preko ozvučenja do kraja susreta sa lalama, publika na stadionu Park prinčeva je neprekidno zviždala svaki put kada bi pouzdani hrvatski ~čistač“ imao loptu, a uzvici negodovanja čuli su se i kada za vreme ceremonije dodele medalja. On, međutim, i dalje opovrgava da je kriv za Blanovo isključenje. ~Ne osećam se kao prevarant i niSm prevarant. Glupo je da u najveličanstvenijem danu moje karijere govorim o nečemu što je nepotrebno. Ne kažem da sam od kamena i da ne osećam zvižduke. Naravno da sam bio pomalo razočaran, naročito na početku. Ali, očekivao sam to uoči utakmice i bio sam dobro pripremljen“, objašnjava Bilić.

Slavlje na ulicama Zagreba

Šuker: Najsrećniji sam čovek na svetu

Reprezentativac Hrvatske Davor Šuker, strelac pobedonosnog gola za Hrvatsku u utakmici protiv Holandije, izjavio je posle utakmice da je najsrećniji oovekna svetu. „Veliki je to uspeh za jednu rnalu zerniju kakva je naŠa da bude treća na Svetskom prvenstvu u fudbaiu", rekao je Šuker i dociao „to je skoro raviio osvajanju ‘Mondijala’ i veoma sam ponosan". Na pitanje da li će bili prvi strelac Svetskog prvenstva u fudbaiu, s obzirom da je trenutno prvi na listi strelaca, Šuker je odgovorio: ~Dopustite da sačekamo i o tome govorimo sutra, za mene je sada najvažnije da sam kao član reprezentacije Hrvatske dobio bronzanu medalju". Davor Šuker vodi na listi strelaca SP

u fudbalu sa šest gdlova, i jedini ozbiijan kandidat koji može da ga stigne je Brazilac Ronaldo, koji bi u finalnoj utakmici Brazil-Francuska morao da postigne_ dva. gola da stigne Sukera. Šuker je na šest utakmica SP u fudbalu u kojima je Hrvatska postizala golove davao po jedan gol. Selektor Hrvatske Miroslav Ćiro Blažević smatra da Šukera na prvom mestu liste strelaca SP u fudbalu više niko ne može da stigne. ..Ni’ vidim kako bi Ronaldo mogao da postigne tri gola na finalnoj utakmici, odbrani koja je tokom celog prvenstva primila samo dva gola i prestigne Šukera, zato verujem da će Šukeru pripasti 'zlatna kopačka", izjavio je Blažević.

Davids ~najprljaviji“ igrač na Mondijalu

Pariz - Vezista repre-; zentacije Holandije Edgar Davids vraća se sa Svetskog prvenstva u Francuskoj „okićen" ne baš laskavom titulom „najpiijavijeg" igrača turnira. Kako javlja AFP, Davids je, po evidenciji statističara, na utakmicama Mondijala - ne računajući meč sa Hrvatskom - napravio ukupno 21 faul nad protivničkim igračkna. Holandski „Pitbul" je tako za jedan prekršaj nadmašio Iranca Ali Daija, koji ima sumnjivu čast da bude drugi najoštriji fudbaler Svetskog kupa, Iranski centarfor, međutim, ima ~bolji“ prosek faulova po utakmici od Davidsa. (FoNet)

FOtO: ROJTERS

Opravdao nadimak: F.dgar Davids

Blažević: Imali smo sreće, ali sreća prati hrabre

Selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske Miroslav Čiro Blažević izjavio je posle utakmice u kojoj je Hrvatska pobedila - Holandiju sa 2:1, da je njegova ekipa zasluženo osvojila treće mesto, ali i da ih je pratila i sreća. „Znali smo da će utakmica biti teška, ali smatram da je moj tim igrao hrabro i pametno", izjavio je Blažević. On je dodao da je „reprezentacija Hrvatske imala nekoliko šansi da postigne gol, ali i mnogo sreće da ne primi golove iz šansi Holanđana“. „Sreća, međutim, prati hrabre a moj tim je bio veoma hrabar", dodao je Blažević. Selektor hrvatske reprezentacije rekao je da njegova reprezentacija „protiv Holandije nije mogla da igra otvoreno, ali da je zato imala kontranapade koji su bili veoma efikasni".

Hiđink: Ponosan sam jer smo impresionirali svet

Selektor reprezentacije Holandije Gus Hidink dostojanstveno prihvata relativni neuspeh svojilr izabranika koji su se na Svetskom prvenstvu u Francuskoj plasirali na ~samo“ četvrto mesto. lako ovaj plasman nije ono što je Hidink očekivao i želeo, s obzirom na kvalitet ekipe. „Nakon prvobitnog razočaranja, moramo priznati da je naš fudbalski stil impresionirao svet. Ja sam zbog toga veoma ponosan. Za nas je bilo vrlo važno da u igri zadržimo našu kreativnu fflozofiju. Ne znam da li bih bio srećan da smo osvojili Svetski kup igrajući na neki drugi, loš, način. To nikako nismo mogli učiniti", kaže Hidink.

Ponedeljak, 13. jul 1998.

19