Danas

Trinaestojulska proslava u Virpazaru

Podgorica - Centralnoj proslavi obilježavanja Trinaestojulskog 'ustanka u Crnoj Gori, održanoj juče u Virpazaru, prisustvovalo je više hiIjada građana, uglavnom iz barske i podgoričke opštine, a među njima su bili i predsjednik Republike Crne Gore Milo Đukanović, zatim komandant Ratne mornarice viceadmiral Milan Zec, komandant Druge armije generalpotpukovnik Radoslav Martinović, gradonačelnik Podgorice Mihailo Burić, više ministara u crnogorskoj vladi, repubhčki poslanici i narodni heroji, te delegacije SUBNOR Srbije, SUBNOR Crne Gore, kao i boračkih organizacija iz više crnogorskih opština. - Obilježavajući ovaj vehki

dan, mi, ujedno, izražavamo našu iskrenu želju i čvrsto opredjeljenje da se sukobi među narodima i državama ne rješavaju ognjem i mačem, pa zato nek zauvjek umuknu moćna oružja, prestanu ratovi i pustošenja, masovna stradanja, progoni i patnje nedužnih, kazao je crnogorski premijer Filip Vujanović, apelujući „da se manemo politikantskih i propagandističkih sukoba, nadmetanja i obračuna, u kojima se krajnje štetno troši ogromna društvena energija“, pa je pozvao da se, kako je istakao, ~u izgradnju moderne i u svijetu vrednovane i poštovane Crne Gore i Jugoslavije, uključe sve umne i kreativne snage...“ (Montena-fax)

Uručena rešenja dekanima prištinskog univerziteta

Beograd - Ministar prosvete Srbije Jovo Todorović uračio je juče u Vladi Srbije rešenja o imenovanju rektoru i dekanima prištinskog univerziteta. Rešenja su primili rektor Radenko Kralj i dekani Vukomir Savić [Građevinsko-arhitektonski fakultet), Miloš Simović (Ekonomski fakultet), Ćemal Doličanin (Elektrotehnički fakultet), Svetozar Đekić (Mašinski fakultet), Novica Stolić (Poljopriweđni fakultet), Milovan Marković (Pravni fakultet) i Slobodan Gligorijević (Prirodno-matematički fakultet). Ministarstvo za informacije Srbije saopštilo je da su rešenja o imenpvanju primili i dekani Rato-

mir Džodžić (Rudarskometalurški fakultet) , Radivoje Kulić (Učiteljski fakultet), Dragan Popović (Fakultet fizičke kulture), Zoran Karalejić (Fakultet umetnosti), Zoran Đorđević (Filbzofski fakultet), Marinko Božović (Filološki fakultet) i Veselin Trajković (Mcdicinški fakultet). Ministar Todorović poželeo je novoizabranim dekanima i rektoru uspešan rad, sa željom da ~u tolerantnoj i đemokratskoj atmosferi doprinesu afirrnaciji i unapredenju rada prištinskog univerziteta", navodr se u saopštenju. Prijemu u vladi Srbije prisustovao je i rektor beogradskog univerziteta Jagoš Purić. (Beta)

Prosvetarima počela isplata prvog dela zarada za maj

Beograd - Za prosvetne radike u Srbiji juče je počela isplata prvog dela zarada za maj, kao i naknada za topli obrok za isti mesec, saopštilo je republičko Ministarstvo prosvete. Vlada Srbije preduzima mere kako bi majske zarade i naknade za topli obrok došle što pre do svih prosvetara, navodi se u saop&enju. (Beta)

Peto dodeljivanje radio - frekvencija Potpisao i Radio B92

Beograd - Beogradski Radio 892 jedna je od 30 radiostanica čiji su direktori ili vlasnici potpisali juče Ugovor o privremnom korišćenju radio-frekvencija sa saveznim ministrom telekomunikacija Dojčilom Radojevićem na svečanosti organizovanoj u Palati federacije. Ovo je peto dodeljivanje frekvencija nakon objavljivanja rezultata Oglasa Saveznog ministarstva telekoraunikacija. Do juče je, inače, potpisano 90 ugovora. Radio 892, pored Radio Pančeva, jedina je članica Asocijacije nezavisnih elektronskih medija koja je preko proteklog Oglasa dobila privremenu frekvenciju, Međutim, u znak protesta zbog enormno visokih nadoknada za korišćenje frekvencija, kao i zbog dodeljivanja dozvole za postavljanje predajnika na lokaciju koju 892 nije tražio i zbog negativnog odgovora Ministarstva na zahteve svih ostalih članica ANEM, predstavnici ovog radija odbijali su do juče da potpišu ponuđeni ugovor. - Mi smo potpisali Ugovor posle određenih, veoma bitnih izmena koje je Ministarstvo izvršilo u prethodnih 15 dana. Konkretno, dodeIjena nam je lokacija u Domu omladine, koju smo tražili i smanjena je naknada za korišćenje frekvencije za skoro 50 odsto. Ovim naš radio dobija mogućnost da instahra predajnik, što je poče-

tak građenja infrastrukture za, nadamo se, još jednu radio-frekvenciju, TV kanal i satelitski aplink koje smo takođe tražili, izjavio je nakon potpisivanja Saša Mirković, direktor Radija 892, naglašavajući da ne smatra da je Ugovor idealan i najavivši da će 892 u okviru ANEM

nastaviti svoju borbu. Prema Mirkovićevoj oceni, vlast je konačno morala da popusti nakon snažnih i upornih pritisaka iz ANEM i zahtevima da se poštuju propisana pravila. On je najavio da će se uskoro čujnost ~Devedesetdvojke" značajno poboljšati. V. P.

VEUKO TOPOVIĆ

Saša Mirković i Dojčilo Radojević

Iz vlade odlaze Drljević, Vuković...

Podgorica - Demokratska partija socijalista Crne Gore će, po svemu sudeći, u novoj vladi Filipa Vujanovića, zadržati najveći broj dosadašnjih ministara, tvrde nezavisne Vijesti, saopštavajući juče da se u novom kabinetu neće naći potpredsjednici Slavko Drljević i Miodrag Vuković, te ministri finansija Predrag Goranović, pravde dr Slobodan Blagojević i turizma Ivo Armenko. Izvori podgoričkog dnevnika još ističu da će sadašnji rainistar zdravlja Miroslav Ivanišević najvjerovatnije preuzeti resor finansija, dok će dr Momir Mugoša, sada na čelu Ministarstva rada i socijalnog staranja, ponovo preuzeti čelnu funkciju u Ministarstvu zdravija. (Montena-fax)

Štambuk: Internet podržava levicu

Beograd - Član Direkcije Jugoslovenske levice Vladimir Štambuk izjavio je da se „Internet ne sme nikome ukidati" i ocenio da Internet ima ~i dobrih i loših posledica", ali i da ~po mnogo čemu podržava levicu". „Taj novi oblik integracije nije ni politički, ni ekonomski, već komunikacioni i on će stvoriti sasvim nove sukobe i potrebe u svetu, ali će stvoriti i nova siromaštva i bogatstva koja će biti usko povezana sa kvalitetom života", izjavio je Štambuk na edukativnom-sportskom kampu „Zlatibor ‘9B“. Potpredsednik Skupštine Srbije i novi dekan beogradskog Fakulteta političkih nauka ocenio je da će 21. vek biti vek u kojem će se levica morati boriti i za drugačiji kvalilet života. Levica će se boriti „pre svega za to da obrazovanje, zdravstvo, kultura, koje će postati centar ekonomske snage razvoja, budu dostupne i nama u Jugoslaviji. Internet je

glavni put za postizanje toga, ali i glavna prepreka“, rekao je Štambuk. „Internet je korak ka demokratizaciji političkog života u svim zemljama i po mnogo čemu podržava levicu, jer je, pre svega, mreža gde su Ijudi ravnopravni i nehijerarhijski orijentisani", rekao je Štambuk". (Beta)

Izborna Skupština DS 18. jula

Beograd - U Beogradu će 18. jula biti održana godišnja skupština Demokratske stranke, na kojoj će biti izabrani najviši stranački organi. Kako je najavljeno, Skupština će izabrati predsednika, četiri potpredsednika, 40 članova Glavnog odbora, 11 članova Političkog saveta, kao i članove Statutame komisije i Nadzornog odbora. (Beta)

Skupština bira novu vladu u četvrtak?

Podgorica - Sjednica Skupštine Crne Gore, na kojoj će manđatar Filip Vujanović predložiti kandidate za sastav svog novog kabineta i Lzložiti program nove vlade, prema nezvaničnim informacijama iz skupštinskih krugova, trebalo bi da se održi u ćetvrtak, ili petak, odnosno 16. ili 17. jula. Pored toga, poslanici će se izjasniti i o zahtjevu Saveznog ustavnog suda za pokretanje postupka ocjene ustavnosti pred tim sudom, koji je pokrenula Socijalistička narodna partija, u vezi Zakona o izboru poslanika u Vijeće republika, kao i Rezolucije o zašdti prava građana Cme Gore koji vojni rok služe na Kosovu. (Montena-fax)

Zatraženo ukidanje prinudne uprave u Novom Pazaru

Novi Pazar - Koalicija Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina zatražila je juče ukidanje prinudne uprave u Skupštini opštine Novi Pazar. U pismu upućenom predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću, premijeru Mirku Marjanoviću i predsedniku Skupštine Srbije Draganu Tomiću ističe se da su odlukom od 10. jula 1997. godine prekršena osnovna Ijudska i građanska prava i direktno oštećena Lista za

Sandžak koja je na izborima osvojila 33 od 47 odborničkih mesta u Skupštini opštine Novi Pazar. Lista za Sandžak traži ukidanje odluke o uvođenju prinudne uprave i stavljanje van snage odluku o obrazovanju Opštinskog veća kako bi legalno izabrani predstavnici građana nastavili rad, čime bi pružili doprinos vladavini prava, izgradnji poverenja i razvoju demokratije, kaže se u pismu. (Beta)

Utorak, 14. jul 1998.

Danas/5