Danas

l 6 ZiVGR, 1

. jun 2000.

Cradski odbor ESV ı: Somboru

Retiovno hatinanje

„I |

Sombor – Podsećajući na sve veću eskalaciju terora i nasilja u zemlji, Gradski od-

bor Lige socijaldemokrata ~

Vojvodine u Somboru „sabrao“ je šta su sve „ligaši“ doživeli u Somboru i naglasili da taj zbir nije mali, nego da se stalno uvećava.

_— LSV u Somboru Je VeG osam godina na Od Taznih formi terora, a osim bukvalnog batinanja, reč je i raznim vrstama pritisaka – kaže za Danas Đorče Milošević, portparol somborskih „ligaša“, – Te napade tumačimo, pre svega, Dprimitivizmom nazoviprotivnika, ali i sve većem značaju stranke u ovom gradu.

Konkretno, 1992. godine naoružana lica su bukvalno rasterala promociju LSV u Gradskoj kući. Sličan „scenario“ nije prošao 1997. godine, jer su građani, kako naglašava Milošević, pružili Otpor galamdžijama i siledžijama.

Dr Predrag Filipov,

predsednik IO Novog Sada

sankcije naiviša ugnožavaju nangti

Novi Sad – U Budimpešti prekjuče je održana donatorska konferencija za pomoć lokalnim samoupravama, uz učešće više fondacija iz Evrope, predstavnika ambasada više evropskih zemalja, SAD i Japana, predstavnika koordinatora Pakta za Jugoistočnu Evropu i predstavnika tridesetak opština iz Srbije (od Beograda do Lapova), među kojima Je bio i predsednik Izvršnog odbora grada dr Predrag Filipov. On je za Danas rekao da su predstavnici opština istakli potrebu ukidanja sankcija našoj zemlji, jer od njih najviše strada narod.

Od konkretne pomoći za sve gradove, razgovorano je o projektima poput „Energija za demokratiju“. Akcenat Je stavljen na komunalnu infrastrukturu, prvenstveno uređenje putne mreže i na pomoć u projektima za lokalne izbore, koji bi, u slučaju Novog Sada, grad trebalo da koštaju nekoliko stotina hiljada nemačkih maraka.

Drugi set obrađenih pitanja su konkretni projekti za određene gradove. Dr Filipov je saopštio da Novom Sadu treba pomoć oko rešavanja problema zagađenja životne sredine, u prvom redu za spasavanje novosadske vode za piće od nafte izlivene u toku bombardovanja, koja ugrožava reni bunare. „Nadam se da će to naići na povoljno reagovanje“, naglasio je dr Filipov. Druga vrsta pomoći Je za gradske medije, televiziju i novine, te za nezavisne medije koji deluju u Novom Sadu.

Predsednik Filipov je naveo da se očekuje da je donatori u skomjoj budućnosti pripreme za konferenciju, na kojoj bi se konkretizovalo šta u Srbiji može da se očekuje nakon smenjivanja ak-

tuelne vlasti.

S. M. Jaković

ada ceđo i ljašsd

Prošle godine, ispred svoje kuće, fizički je napadnut predsednik GO LSV u Somboru. Lane su Dprovaljene i Drostorije LSV u Somboru, a ove goOdine, 4. maja, uoČI Iribime id. padnula su dvojica pripadnika lige u Somboru. Prošle sedice portparolu „ligaša“ prećeno je Vešanjem. – O raznim telefonskim i javnim pretnjama ne želimo ni da govorimo, jer nas na ovaj ili ona) način „batinaju“ svakodnevno – nastavlja Milošević. – Ponekad fizički, češće verbalno, pa svim tim provokacijama i ne pridajemo poseban značaj. Na sve

_ Osam godina na udaru: Sombor ~

to uzvraćamo namerom da ćemo zaštititi svakog građanina, svakog pripadnika opozicionih stranaka, OtpoTra, nezavisnog sindikata, svakog ko se argumentovano suprotstavlja ovom režimu. 1 pozivamo ostale stranke na složnu akciju. Đ.K.

__Bečejski prvaci Evrope: Bazen OSC „Mladost“

7 BEOGRAD

U Bečeju danas počinje sezona kupanja

_ (an hnčkanja li šampionskom hazemnil

Bečej -– Gračani Bečeja i okoline od danas mogu i „uživo“ da koriste sve usluge velelepnog otvorenog bazenskog kompleksa OSC „Mladost“. Pored olimpijskog bazena u kojem su vaterpolisti Bečeja minulog vikenda osvojili naslov prvaka Evrope, ljubiteljima plivanja, ali i aktivne relaksacije, na raspolaganju su još tri manja bazena sa termalnom vodom, odbojkaški, košarkaški i teren za noćni tenis. Na bazenu će se s vremena na vreme organizovati razne kulturne manifestacije i takmičenja čiji će učesnici biti sami poSCHOCI. Da krug usluga bude zao-

kružen pobrinuće se „intendantska služba“ prodavanjem raznih specijaliteta sa roštilja, konditorskih proizvoda i više vrsta OsveŽavajućih pića. Posebnu atrakciju će predstavljati noćno kupanje koje će se moći upražnjavati od 22 do 02 časa. Dnevno radno vreme bazenskog kompleksa OSC Mladost je od9 do 18 časova, a ulaznice koštaju, za decu od 10 godina 12 dinara, a za ostale posetioce 18 dinara. Posebno povoljnu mogućnost za korišćenje usluga ovog velelepnog objekta pruža „porodična“ ulaznica za koju treba izdvojiti 450 dinara za 35 kupanja. — L.B.

SRĐAN STEVANOVI

U organizaciji „Nezavisnosti“ u Subotici

Filukativni seminan za simlikalno organizovanje

Subotica - Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ organizovao je juče u Subotici Jednodnevni seminar za OLD poverenike u subotičkim preduzećima I ustanovama, kao i za njihove kolege iz Sombora. Kako kaže poverenik „Nezavisnosti“ za severnu Bačku Ljubo Zajović, ovo Je samo prvi seminar u nizu koji se planiraJu za ovu A a čiji je cilj edukacija radnika i njihovih sindikalnih lidera O OsnoVvnim principima organizovanja modernog sindikata.

Obrazovanje članova sin-

Somborska stranka prosperiteta

Silom hoće ila Zatinže Vlast

Sombor – Represiju u Srbiji vrše oni koji ne poštuju Ustav i zakone, oni koji narušavaju i ne priznaju Ustavom garantovane slobode i prava građana, naglašava se u saopštenju Somborske stranke prosperiteta. Oni koji se boje da izaču pred građane, da provere da li imaju poverenje, represiju vrše da bi silom Zadržali vlast, iako nemaju poverenje većine gračana. SUprotstavljanje represiji moguće je efikasnom građanskom neposlušnošću, koja će onemogućiti funkcionisanje centralizovanog sistema.

Zakon o terorizmu, ističe se u saopštenju, nepotreban je za one koji poštuju i sprovode Ustav i zakonske propise. Ako se donese, neće služiti svrsi, Jer Je politički obojen.

B.K.

dikata je bitno za funkcionisanje ove radničke organizacije, a to znači i efikasnije ostvarivanje njihovih ciljeva, kao što je pre svega zaštita

njihovih interesa i ostvariVae njihovih prava, istaknuto je na seminaru. Predavači su bili direktor Centra za istraživanje ı razvoj u sindikatu „Nezavisnost“ i član predsedništva dr Darko Marinković, instruktor ı koordinator rada u sindikatu Nebojša Savić i član predsedništva UGS „Nezavisnost“ Mranko Mila-

znicima ovog seminara – kojih Je ukupno bilo dvadesetak iz subotičkih firmi i škola – dr Marinković je istakao značaj sindikalne obuke i obrazovanja za funkcionisanje svakog sindikata, jer ukoliko ne postoji dobra organizovanost 1 Visok stupanj unutrašnje kontrole, masovnost sindikata ništa ne znači. O suštini i radu sindikata „Nezavisnost“ je rečeno da se temelji na antiratnoj i antinacionalnoj politici, te da je spreman za saradnju sa svi-

lih SCeDa, __ će Pula predaj Si Srem.

ma koji rade u interesu radnika. VL

dinović. U okviru obraćanja pola-

. Rumijani najusnešniji–

___Ruma – Na danima Dramskog: studija akademskog. KUD „IVO] Lola Ribar“, među pet predstava, „Balkanski šp. jun“ Gradskog. pozorišta u Rumi proglašen je za najbolju predstavu, a njen režiser Zoltan Fridman dobio je nagradu za najbolju režijui i scenografiju. Najbolji su bili i glum-

_Ci OVOE pozorišta Maja Lazarević i Branko Jovičić, Ovu predstavu videćeipublika na Vojvođanskom festivalu maS De.

- POm0gć Ja naj Danasa ı Movom Salllı

U katastrofalnom požaru u Novosadskom otvorenom univerzitetu 6. aprila ove godine, kada je potpuno izgorelo šest gornjih spratova ovog solitera, uništene su i prostorije Redakcije Danasa u Novom Sadu. Izgorela je sva oprema koju smo imali, pripremajući se za proširenje i izdavanje posebnog loga od osam Strana za Novi Sad i Vojvodinu.

Redakciji lista Danas već je obećana pomoć od gradske uprave Novog Sada, ali šteta je takva da ju je teško nadoknaditi. Stoga pozivamo prijatelje našeg lista i sve koji žele i mogu da pomognu da to učine što pre. Pomoć mogu da uplate na ime preduzeća Dan gral, žiro račun 40816–603-5-3045538, sa naznakom pomoć za Redakciju u Novom Sadu.

penunQeunet.yu

Novosadskt otvoreni untuverzitet

Apel za aomać Ili novcII i 0pnBili

U tragičnom požaru koji je izbio 6. aprila, uprkos svim merama predostrožnosti, nanete su ogromne štete Novosadskom otvorenom univerzitetu, koji je ostao bez prostora za rad ı najvećeg dela opreme koju je, svojim sredtvima, kupovao poslednjih deset godina. Informatički centar - Škola za obuku za rad na računarima za decu ı odrasle - predstavljao je najbolje opremljen deo NOU-a i izgoreo Je u potpunosti, kao ı svi kabineti Centra za permanentno obrazovanje (kabinet za daktilografiju, tonske snimatelje i kamermane, {oto laboTatorija, foto studio, laboratorija za elektrotehniku i elektroniku i frizerski salon). Zbog posledica požara, ozbiljno su oštećeni i Centar za kulturu ı Centar za učenje stranih jezika,

Molimo Vas da nam u ovim teškim okolnostima pomognete da što pre opremimo našu ustanovu, ističe se u apelu NOU. Dinarski prilozi mogu se uplatiti na žiro račun: 45700-743-677 SPP Novi Sad; sa naznakom „sredstva solidarnosti“, primalac Novosadski otvoreni univerzitet.

Ukoliko je donacija u opremi, kontaktirajte NOU na e-mail: nso-

i dalie Pupa umesto crRVeE

Kikinda – U Drugoj mesnoj zajednici, kod Medicine rada, još u julu 1996. postvljen je RUDO temeljac za crkvu Svedh Kozme i Damjana. Mesto budućeg 0 osveštao Je episkop banatski Hrizostom. Teren za gradnju nalazi se baš na mestu asfaltnog. fudbalskog terena 1 dečjeg igrališta, pa su ovaj nekad omiljeni prostor za okupljanje omladine, gde su se redovno održavali turniri u malom fudbalu, izrovale građevinske mašine. Radovi za četiri godine Još nisu počeli a gomila od oko 20 kubika šljunka je pokradena. Na ostatku asfaltne podloge sada zjapi krater a u sredini rupe poboden je drveni krst. Stanovnici ovog kraja negoduju zbog rugla i činjenice da je njihovoj deci uskraćeno mesto Za igru.

Radovi na podizanju crkve nisu mogli započeti budući da je građevinski projekat bio manjkav u statičkim proračunima. Taj problem je trebalo da bude otklonjen ovog proleća pa su svi očekivali da se napokon počne sa zidanjem. Međutim, pod pomalo misterioznim okolnostima pojavile su se nove greške u projektu a statički nedostaci nisu otklonjeni. S. J.

PC RAČUNARI, PROGRAMI, MREŽE

Novi Sad, Lasla Gala 23 Tel/fax: D21/622-273, 521-623, 423-764

aktivni-Patdin

PAIN

SI

AZ. AA

AAA

77

la 0 27

77

(7 |) > [0

made, za

— OGLAS

e ovi Sad ?

SCOLOMN LABORATORIJA

K. Marka 25, tei: 021/24-830 PTOOO Movi Sa Resavska 2, tel: 021/350—96 3 Ua o

N. Fronta 2, tel: O21/350-778 _ Bul. Oslobođenja 30

4