Danas

SOFTVER / HAR

! 0 Danas

PC KAMERE

ooovooucccece aonoagekagnastvedseaaanao je ele a arise Ta sui Vae Vi sie eros cje ci eie e

ADI C350

egš6ege6....

ez ikakvog upuštanja u raspravu o uspehu ili neu-

| (CC NOO |C OGOJIOJCIO CIJO) spehu Appleovog dizajna iMaca, a zatim i svih osta-

Video Mail, Album, Card Maker, Live Monitor, Live Pho| ne, Live Diary i Live Snap. Deo softvera (Album) smo već |) ih njihovih računara nove generacije, lako možemo

zaključiti da je ideja o prozirnoj, bojenoj, plavičastoj i sl.

susretali i kod drugih proizvođača, deo (Live Diary) je do-

sta šareno iveden (da ne kažemo kičast), ali nas je zato Li-

plastici OKO sa beskrajnim oduševljenjem među broj- ve Monitor posebno oduševio. Radi se o

nim proizvođačima raznih OCU IRIH dodataka (u Jednostavnoj konzoli koja ovu PC ka-

prošlom broju D-Linkov NetEasy DRU- meru, pretvara u nadzorni ure-

R100). Ovaj „dizajnerski trend“ priha- đaj. Moguće Je odabrati više

ADI sa svojom USB ka- načina snimanja, ali ı precizno

merom C350 definisati u kojim vremenskim

Osim ove diz | razmacima se snimaju framenosti, Dr! ODisu OVe kamere bisn poOnovImOo sve ru

Vauo Je ajnerske speci ovi. Svaki frame ima vremensku oznaku, pa je vrlo lako

morali da ı nokoje krase današnje USB PC ka- utvrditi šta se ı kada odigralo la- u prostoriji koju nadziremo.

Takođe se mogu podesiti ı intervali u kojima se brišu snimci (kako se hard disk ne bi prepunio), a posebno je zanimljiva opcija Motion Detection — aktiviranje kamere tek u trenutku da se neko kreće u snimanoj prostoriji. Takav snimak je Live Monitor u stanju da pošalje na bilo koju e-mail adresu (u ovliku exe fajla), tako da je vrlo lak nadzor prostora ma gde se nalazili.

lako ovo nije profesionalno rešenje, ipak se uz mali trošak i amater može okoristiti ovakvom „uradi sam“ vrstom video nadzora. N. Grbić

ia kada ima

. Posle par se-

lumračnoj proistog kvaliteta kao da

je a rinii bjekat osvetijen normalnim dnevnim svetlom.

Druga stvar koj I čini izuzetno vredna pažnje je-

let se zove Live Suite i sadrži

vrlo

kacijama, prati sistemske promene načinjene za vreme ınstalacije, pronalazi ı uklanja duplicirane datoteke, kao i junk ı zastarele datoteke. Isto tako pronalazi ı uklanja caće datoteke, razne history logove, „kolačiće” (cookies) ı pogrešne deinstalacijske informacije. Takođe pronalazi ı popravlja Windovvs „prečice“ (shortcuts) i podešava vaš sistem za bolje internet ı mrežne brzine. Sigurno ı bezbedno uklanja osetljive informacije, datoteke i foldere, razna fine-tune Windows podešavanja koja utiču na pojavu, bezbednost i izvedbu.

A vaj program predstavlja u sušti| |) ) ni.kolekciju petnaest alata za o održavanje sistema koji će vam pomoći da vaš računar radi lako, brzo i bez grešaka.

Bez obzira što prva rečenica teksta više liči na neku reklamu za deterdžent ili žvakaće gume (bez šećera) ili nešto slično, nego li na početak teksta o programu, vrlo Je tačna, pa smo, eto, bili primorani da ovo pisanije upravo tako i započnemo. U neku ruku paralela koja Je ovde napravljena pristaje, jer (nema mrlja, nema karijesa, nema bugova...) program zalsta „čisti“ sistem od svakakvih „prljavština“.

Salu na stranu! Program u sebi sadrži alat za „čišćenje“ Windovvs Registyja, upravljanje Windows StartUp apli-

Ove alatke obezbeđuju punu podršku ı mnoštvo opcija koje će vam pomoći u ispravljanju problema koje možete imati na svom računaru. Isto tako sprečavaju ı njihovo eventualno ponavljanje.

Poslednja verzija ovog programa u sebi sadrži i tri nova alata: već pomenute alate za razna fine-tune Windows podešavanja koja utiču na pojavu, bezbednost ı izvedbu ı pronalaženje ı popravljanje Windows „prečica“ kao i „čarobnjaka“ (wizard) koji vam omogućava brzo sprečavanje problema i održavanje funkcija u jednostavnom procesu.

Ukoliko niste „preterano vični „Winowzerl“ ı ne želite da se sami previše petljate sa Windovvs sistemom, ovakav program će vam veoma dobro doći.

Aleksandra Grgić

Potražite na intCrnetliL

ISTRAŽIVANJE, o. | PROMET

Prema neslužbenim informacijama, Adobe je testerima isporučio. prvu betu šeste verzije svog Photos" hop paketa za obradu slike. Medu najvažnijim poboljšanjima u Pho-_toshopu 6.0 spominju se veće mo-_ gućnosti manipulisanja bojama, ı podrška za neograničen broj slojeva – (layera), kaoi brojni novii poboljšani alati. lako Adobe za sada ne da: je nikakve službene informacije, voril bliski ko '

stolice i oslall elebheFH enferijera) Nameštaj za Vaš dom (kuhinje, dečije sobe, ormani...) š

DVER/LINUX KUTAK

sreda, 7. jun 2000. com_medioe

IBM poklonio SOAP Apache fondaciji ·

IBM je priložio SOAP (Simple Object Access Protocol) tehnologiju open source fondaciji Apache (ASF), što će pomoći programerima u kreiranju servisa za poslovanje na internetu. SOAP tehnologija Je kreirana na Javi i dodata je XML (Extensible Markup Language) projektu Apache grupe.

Pored SOAP4J, IBM je ranije priložio XML4J parser, XMLAC parser ı Lotus XSL.

Linux preuzeo još jedan DOT COMI od V\Windovvs NT-a

Britanska rok zvezda ı vlasnik internet kompanije, Bob Geldof je postao pobornik open source softvera. Njegova kompanija Deckchair će preći sa NT na Linux tehnologiju. Nova platforma ove kompanije će biti bazirana na /BM Netfinity hardveru, DB2 bazi podataka ı Linux operativnom sistemu.

Korisna adresa: vvvvw.deckchair.com

PHP 4.0 protiv PHP 3.0

Brzinski testovi PHP 4.0 zaista dokazuju tvrd- nje Zena razvojnog tima. Novi PHP Je brži od 5 do neverovatnih 200 odsto-u odnosu na PHP3, zavisno o kojoj funkciji se radi. Kumulativno ubrzanje Je imponzantno ı ukoliko koristite PHP na vašem web sajtu, postarajte se da to bude PHP 4.0. Ukoliko instalirate i ZendOptimizer, dobićete novih 4.6 odsto ubrzanja.

Kernel 2.4.0-test1-ac4

Čini se da Alen Koks (Alen Cox) i Linux core tim rade veoma užurbano poslednjih dana, tako da je na raspolaganju već četvrta verzija 2.4.0-test-ac kernela, o kom Je bilo reči u prethodnim brojevima. Necemo navoditi listu izmena ı dopuna jer Je ona zalsta velika. Radi se uglavnom o „dovodenju u red” kernela, naročito u pogledu hardverske podrške.

Gomila bagova?!

Čitaoci se javljaju i pitaju: kada je Linux stabilan operativni sistem, kako to da u svakom broji objavljujemo veliki broj ispravljenih grešaka u programskim paketima za njega? Od. na to je vrlo Jednostavan: svaki operativni sistem i program imaju manje Ili više grešaka. Zahvaljujući filozofiji otvorenog koda ı velikom broju ljudi koji učestvuju u razvoju Linuxa, te greške se ovde brzo nalaze i Još brže rešavaju. Naspram toga, kao korisnik Windowsa prisiljeni ste da Živite sa svim problemima koje vam sistem pravi ı da čekate zvanične zakrpe koje nudi Microsoft skupljene na gomili u takozvanim Service Packovima. Procenite sami da li je bolje rešavati probleme čim se pojave, temeljno ı postepeno, ili skidati sa interneta ogromne arhive svakih par meseci (skrećemo vam pažnju na poslednji Microsoftov paket zakrpa za Windows 2000 koji Je duži od 150 Mb).

Deset najvećih bezbednosnih problema

Institut SANS ističe deset najvećih bezbednosnih problema na internetu. U pitanju su BIND, CGI programi, RPC pozivi, RDS (propust u Microsoft Internet Information Serveru), Sendmail, sadmind ı mountd, globalno deljenje fajlova (NetBIOS, Samba i AppleShare), slabe šifre ili korisnici bez šifara, IMAP i POP prelivanje bafera i nedostatak kriptovanih šifara u SNMP protokolu.

Korisna adresa: vy,www.sans.org/topten.htm

RedHat 6.1: Bezbednosni propust u majordomo paketu

Bagovi u programu /usr/lib/majordomo/resend ı /usr/lib/majordomo/wrapper omogućavaju izvršenje proizvoljnih komandi, što može dovesti do narušavanja rada sistema. Novi paket sadrži ispravljen program resend, ali ne ispravlja problem u programu vvrapper. Kao privremeno rešenje, RedHat predlaže da uradite chmod o-x /usr/lib/majordomo/wrapper. Korisna adresa: ftp://ftp.redhat.com/redhat/ updates/powertools/6.1/i386/majordomo-1.94.5-2.i386.rpm

Milka. ""* Apache

Software Foundation

http://www.apache.org/

u. a ONA ONIN O aNNMNO GR aaaNUC aČOČOAO OŠ a NR — Ča- O e Šo J S U Če O OC a Š Š Š

„Bina

INE OFIOME

Cara Dušana 11a, Beograd

tel./fax: 011/18.92.52, 18.92.40,

30.30.884. 30.30.885

e-mail: ihomepinfohome.co.yu http://wvvw.infohome.co.yu