Danas

22 rada 7. jun 2000.

Posle inicijative Generalštaba VJ da se Miloševiću

Orden narodnog heroja

(0 i kako tipreljiija ontlen

Prema slovu zakona, odlikovanja dodeljuje O SRJ ili njegov lični izaslanik (čl. 17). Dakle, u slučaju dobijanja Orde-

- na narodnog heroja MOD e će morati prvo da odredi ličnog izaslanika, da bi mu ovaj onda uručio orden. Kad su se dodeljivali raniji ordeni, izaslanik je najčešće bio sadašnji načelnik Generalštaba VJ. Svečano uručivanje odlikovanja sastoji se od javnog

saopštenja teksta ukaza o odlikovanju, predaje insignija ı uručenja LOyajc o odlikovanju (či. 16). Što se mesta uručivanja tiče, u obzir po logici stvari dolazi Palata federacije, Beli dvor ili Savezna skupština. Skupština se inače ovih dana kreči, a da li to nešto znači, videće se.

„Narod je heroj“, izjavio je prošle godine po završetku bombardovanja predsednik Milošević, a

ova se izjava Citira i u inicijativi VJ za koju je teško utvrditi na kggaje

idhelaka Savezni ministar Za informacije Goran Matić, ovoga puta u funkciji predsednika Gradskog odbora JUL Novog Sada, prošle nedelje je obnovio ovu inicijativu citirajući upravo pomenutu prošlogodišnju Miloševićevu izjavu, sa obrazloženjem da je sada red je da mu se narod oduži i proglasi ga za svog heroja. 4. Matić

U Tnicijativa pripadnika VJ za dodelu visokog priznanja predsedniku Republike

Dpžavnička muhlinost i efikasnost

Na osnovu člana 7. 3. Zakona o odlikovanjima Savezne Republike Jugoslavije („Službeni list SRJ“, broj 59/98 i inicijative pa ka Vojske Jugoslavije, za herojske podvige koji služe kao primer herojstva u odbrani suverenosti, teritorije, nezavisnosti i ustavnog poretka Savezne Republike Jugoslavije, Generalštab Vojske Jugoslavije

Predlaže

da se predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević odlikuje Ordenom narodnog heroja

Kao predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević nije pokleknuo pred ultimatumima koji su imali za cilj okupaciju naše zemlje njeno stavljanje u službu interesa najmoćnijih sila sveta.

U toku agresije NATO na SR Jugoslaviju predsednik i vrhovni komandant Slobodan Milošević odabrao je najcelishodniji način sveopšteg - narodnog otpora najjačoj sili sveta, za šta je i sam rekao:

„Narod je heroj“.

Osloncem na sopstvene snage, u situaciji gotovo potpune međunarodne izolacije i oružane agresije na našu zemlju, svojim strategijskim odlukama najneposrednije je doprineo mobilizaciji i herojskom otporu svih snaga odbrane, efikasnosti vojnih operacija i najširem suprotstavljanju neoružanim oblicima borbe i otpora, čime je stekao di-

vljenje i simpatije miroljubivih snaga sveta, pa i agresora.

Državnička mudrost i efikasnost vrhovnog komandanta, kao i lična hrabrost predsednika Slobodana Miloševića, u uslovima koji su se činili bezizlaznim, doprinosili su homogenizaciji svih snaga otpora agresoru 1 iznalaženju optimalnih rešenje a u njihovoj upotrebi, što ga svrstava u Ted dr M VOJ sKOOL? koje je teško naći u novijoj svetskoj istoriji.

OI 08 svoju ustavnu ulogu državnika i vrhovnog komandanta doprineo je okončanju oružane agresije i stvaranju uslova za rešavanje SDOInih pitanja mirnim putem.

Imajući u vidu državničku odgovornost i istorijsku ulogu vrhovnog komandanta u presudnim trenucima za našu zemlju, narod i Vojsku Jugoslavije, te ispoljenu ličnu hrabrost, odlučnost i smelost u donošenju odluka od strategijskog značaja za odbranu ı bezbednost Savezne RepuDlike Jugoslavije, na čemu mu se divi čitavo miroljubivo čovečanstvo i što će imati bitnog uticaja na dalji tok međunarodnih odnosa, pripadnici Vojske Jugoslavije predlažu da se predsednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević odlikuje Ordenom narodnog heroja, stoji na kraju OOdNe. GŠ VJ.

SA JUGODRVOM NA LETOVANJE OD 99.5 DO 94, 6. 2000. GODINE VELIKI FOND NAGRADA

GLAVNA NAGRADA: 1 DANA ZA DVE OSOBE NA MORU

POPUSTI | DO 30% A U SUPERSALONU TOŠIN BUNAR BB, BEOGRAD IDO 60% POVOLJNI KREDITI DO 6 MESE(I

BDRVD=

Beograd - Ministar inostranih poslova Nemačke Jozef Fišer izjavio je da je uveren da u SR Jugoslaviji neće biti građanskih ratova i da će pobediti demokratija. „Ubeđen sam da ni u Srbiji, a ni u Crnoj Gori neće doći do građanskog rata. Drugo, a ovo govorim kao prijatelj srpskog naroda, u Beogradu će pobediti demokratija. Vidite kakve su pozitivne signale za čitavu regiju doneli nedavni izbori u Hrvatskoj, gde su pobedile demokratske snage. Ne verujem da (predsednik SRJ Slobodan) Milošević ima buduć-

Jozef Fišer, ministar inostranih poslova Nemačke

lj Snhiji i Gpnoj Boni neće biti gnadanskotn nata

nost“, rekao je Fišer u intervjuu jučerašnjem Glasu javnosti.

Na pitanje , „kako rešiti srpsko pitanje“, koje je NATO stvorio bombama A juĆ albansko pitanje na Kosovu, Fišer je odgovorio da „NATO nije na srpsko pitanje odgovorio bombama, već je Milošević pokušavao da srpsko pitanje reši proterivanjem Albanaca“.

On je upozono da će Albanci napraviti katastrofalnu grešku, ako pomisle da je „alDansko pitanje“ samo njihova stvar, kao što su to u prošlosti učinili Nemci. (Beta)

Reagovanje Informativne službe Generalštaba VJ na komentar Danasa

Vojska ima Paja [10900 aPanman sa BB

Gospodine Spasoviću,

U Vašem listu bi: 970, Od 5. juna 2000, u rubrici „Komentar Danasa“, u tekstu pod naslovom „Otimačina na parče“, prema sopstvenom kriterijumu i redakcijskom opredeljenju razmatrate odnos republičke i gradske vlasti i u neprihvatljivom kontekstu pominjete Vojsku Jugoslavije.

Očigledno i nesumnjivo, ne samo bez objektivnog pristupa i proklamovane nezavisnosti (o simpatijama da i ne govorimo) već i bez elementarne korektnosti, odluku da se pomogne građanima Beograda najpre grubo ocenjujete, pre svega, kao podršku republičkoj vlasti, a zatim drsko i

potpuno neosnovano pominjete i mogućnost izlaska nekih drugih vojnih vozila na gradske ulice.

Cemu i zašto?

Budući da ste poučeni skorašnjim iskustvom povodom netačnog interpretiranja dela intervjua načelnika Generalštaba VJ listu Glas javnosti (iako u agencijskoj obradi), očigledno je da dobro poznajete Zakon o informisanju. Da nije tako, ne biste se zaklonili.iza vojnika, već biste optužbu uputili onome ko je odluku i doneo. Dakle, načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije. Ali tada biste se izložili riziku eventualnih sankcija prema Zakonu koji, iako ga odbacujete,

svejedno dobro poznajete.

Voj ska Jugoslavije imala je i ima O DDUAA i trajan n aranžman sa Gradskim saobraćajnim preduzećem, a gradskoj vladi izlazila je u susret kad god je to od nje traženo i kad god je to bilo u duhu zakonske regulative. Povod za odluku da se određen broj autobusa izdvoji za prevoz Beograđana bio je upravo to. Sve ostalo je u oblasti špekulacija 1 instrumentalizacije, od čega se Vojska apsolutno ograđuje. Naročito od pominjanja mogućnosti da neka druga vojna vozila izađu na gradske ulice.

Tnformativna služba Generalštaba VJ

Pppiisptinik hinpskon gaplamenta Li Penn iplazi u SRJ

Beograd - Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Li Peng boraviće u poseti SR Jugoslaviji između Il. i 13. juna na poziv predsednika oba doma jugoslovenskog parlamenta, saopšteno je juče iz Savezne skupštine.

U saopštenju se navodi da će u razgovorima sa Li Pengom biti razmenjena mišljenja o unutrašnjem razvoju i daljim perspektivama dve zemlje, sumiranju dosadašnjih rezultata i perspektivama za dalje unapređenje sveukupnih odnosa.

„Poseta Li Penga predstavlja veoma značajan događaj u razvoju jugoslovensko-kineskih odnosa, koji poslednjih godina doživljavaju stalan uspon, kako po intenzitetu i nivou političkih kontakata, tako i po širini ı sadržini sveukupne bilateralne saradnje“, vodi se u saopštenju. (Beta)

· DS u Kragujevcu podržava. · predlog da predsednik SRJ

bude proglašen za narodnog.

heroja i predlaže

Ngva pošta a ama ime Slohodana Miloševića

Kragujevac - Demokratska stranka u

Kragujevcu podržava predlog JUL da

se Slobodan Milošević proglasi za narodnog heroja. Predlažemo još da, kao

simbol katastrofe u kojoj se Srbija nalazi, pošta koja. se danas otvara u Kra0 ponese ime Slobodana Miloše-

rečeno je na jače njUj pres kon-

seve

ferenciji Gradskog odbora

na

Gradonačainik Buimnešte Il n0Seti DPno0j B0Pi

Budimpešta - Gradonačelnik Budimpešte Gabor Demski otputovao Je Juče u dvodnevnu posetu Crnoj Gori na poziv predsednika Mila Đukanovića. Kako saznaje agencija Beta, Đukanović Je sinoć primio Demskija koji će se, tokom posete, sastati i sa crnogorskim premijerom Filipom Vujanovićem, gradonačelnikom Podgorice Miomirom Mugošom i prvim čovekom Kotora Nikolom Konjevićem.

Pres služba gradonačelnika Budimpešte saopštila je da je ta poseta deo politike u okviru koje mađarska prestonica podržava demokratske snage i demokratske lokalne samouprave u SRJ. U saopštenju se navodi da je prošlog oktobra Budimpešta bila O sastanaka jugoslovenskih slobodnih gradova, čiji su e * gradonače!nic1i prvi put sastali sa predstavnicima međunarodnih organizacija i nekih gradova iz sveta. Demski ovom posetom Želi da, pre lokalnih izbora, izrazi podršku glavnog grada jedne zemlje članice NATO prozapadnom rukovodstvu Podgorice, ističe pres služba. (Beta)

„Pruiatelji đece Palilule“ organizu]u

Lei0vanjea li Bitansk0

„Prijatelji dece Palilule“ tokom raspusta organizovaće dečje letnje kampove u Bugarskoj, saznajemo od Ljiljane Proković, sekretara organizacije. Uz kupon Danasa letovanje je jeftinje za 10 odsto. Zainteresovani roditelji treba da kupon donesu ili pošalju na adresu“: 27. marta 35

ime ı prezime

ime roditelja

adresa

telefon