Danas

iHRONIKA

Corčant Matić, SGUOĆZ IM PIL ISL"

ı za informisanje _ (HR ja pnnaniygvala

libistvo Banana ZIUIića

~ odštampanom razgovoru kao ključne rečenice podvučene su kada Berns kaže „mi ćemo sada da se raziđemo. Sakupićemo se ujutru“, kao ı upućivanje Eskobara da pozove Svajgera, na šta mu sagOvOTnik odgovara da to „zvuči dobro“.

U kasnijem razgovoru Berns kaže Eskobaru: „Da li biste ti ili Mark razglasili... Samo da ljudima date do znanja... Ja o to-

· me ne bih da govorim. O tome šta bi oni trebalo da rade. Ostaviću da ti o tome prosudiš(...). Najvažnije Je da im se stavi do znanja da se ovo desilo i to baš tamol(.. ). Bskobar: „Biću veoma uopšten. O tome ćemo pričati ujutro, ali ću svakako reći nešto“. (U pres materijalu se navodi da se misli na treća lica, „koja Bernsovom mišljenju treba obavestili. Nastavak sa 1. strane Kao motiv ubistva Ma_ ić je naveo ı nameru da. _se ono pripiše Beogradu i da se tako destabilizuje SRJ. Prema Matićevim · tvrdnjama sporne telefon· ske razgovore „o aktivnostima CIA“ nisu snimile domaće službe, već su ih dobile. „I ranije smo nalaZili takve materijale“, rekao: Je Matić. On Je najavio da će zakon o antiterorizmu veoma brzo biti na dnevnom redu Skupštine Srbije, kojim će se _ „preciznije odrediti ovla: Ššćenja ove zemlje u SsuoČavanju sa opasnostima I | pretnjama“.

Goran Matić Je novinarima predstavio dva TaZgovora, od kojih Je jedan, prema njegovim tvrdnjaui _ voOdem JI maja dG 70.590, a dupe 1. Juma 20 minuta posle ponoći. U tim razgovorima se ne pominje nigde Zugićevo ime, ili ubistvo. U prvom

OR MIO iWi ee VR N Mef RIM kov

NSAPANOOBA NANA: TAVAN S AROMA T \Rapema1k, RAJ C0, altyazr 3

Izabela Kisić

)»Određen pritvor Aleksandru Đukanoviću ı Vladislavu Jabučaninu

Tihli, Ba nisi B0Šmonji

Podgorica - Istražni sudija u Podgorici odredio je u ponedeljak pritvor Aci Đukanoviću, bratu predsednika “Crne Gore, koji Je zajedno sa Vladislavom Jabučaninom "okrivljen zbog učešća u tuči u kojoj su članu Liberalnog “saveza Zoranu Kljajiću nanete teške telesne povrede. “Kako Je saopštio sekretarijat za informacije Crne Gore, „Vladislav Jabučanin, zvani Pajo, iz Cetinja, i Aco ĐukanOVIĆ, IZ Nikšića privedeni su prekjuče istražnom sudiiji Osnovnog suda u Podgorici uz prijavu Centra bezbednosti Podgorica, zbog osnovane sumnje da su odgovorni Za krivično delo nanošenja teške telesne povrede i "učešće u luči, u kojoj Je nekom licu naneta teška telesna povreda.

U saopštenju se navodi da je istražni sudija Osnovnog uda Ivanović Radomir ispitao okrivljene i odredio im "pritvor. Jabučanin se, kako se navodi, sumnjiči za kriično delo iz člana 36 Krivičnog zakona Crne Gore - nanošenje teške telesne povrede na štetu Kljajić Zorana iz Podgorice. Đukanoviću se na teret stavlja delo iz člana 198 istog zakona - učestvovanje u tuči u kojoj je nekom licu naneta teška telesna povreda. Predsednik LiberalBog saveza Crne Gore (LS CG) Miroslav Vicković saop500 Je ranije da je u podgoričkom hotelu Crna Gora u nedelju uveče fizički napadnut član te stranke Zoran Kljajić, koji je zadobio teške telesne povrede i podvrg“But je operaciji. Za „mučki i brutalni napad“ na Kljajića, „Vicković je optužio Aleksandra Aca Đukanovića i Paja Jabučanina, koji su, kako navodi, Kljajića tukli pištoiljem po glavi i telu i naneli mu teške telesne povrede. Predsednik LS izjavio je juče da je očevidac tog događa:ja bio i pomoćnik crnogorskog ministra unutrašnjih poislova za javnu bezbednost Vuk Bošković. „Teško povre'denog Kljajića napadači su, umesto u bolnicu, prebacili taksijem u njegovu kuću, u podgoričkom naselju Zagoić, gde sam ga zatekao u teškom stanju“, rekao je Vic»ković. (Beta)

BRČIĆ: Paseta SPS nia \BMP

Podgorica Visoki

gorica - nijesu dva bratska naroinkcioner Socijalistič-

da i da su veći prijatelji

sreda, 7. jun 2000.

3

Lideri udruženih opozicionih stranaka izrazili žaljenje zbog odluke SPO

Kumovale nPazlike i illejama

Beograd- Reagujući na odluku Srpskog pokreta obnove, koju je na jučerašnjoj konferenciji za novinare saopštio portparol Ivan Kovačević, da ova stranka više neće prisustvovati sastanc]ma udružene opozicije zbog kršenja sporazuma potpisanog 10. januara ove godine, lideri Koalicije Vojvodina, „Demohrišćanske stranke Srbije i Pokreta za demokratsku Srbiju su izraZili žaljenje, ali i istakli da se to moglo očekivati.

U izjavi za Danas predsednik Koalicije Vojvodina Dragan Veselinov je naglasio da je suština odluke SPO razmimoilaženje u po-

litičkim idejama sa ostalim liderima udružene opozicije, koji smatraju „da na izbore treba izaći kad budu raspisani i pod uslovima koje Milošević nametne“.

- Svako odbijanje da se na izbore izađe je pomaganje Miloševiću da se održi na vlasti. Biće mi žao ukoliko SPO napusti opoziciju i nadam se da nam neće praviti smetnje, kao što ih mi nećemo njima praviti rekao je Veselinov i dodao da će udružena opozicija nastaviti sa radom.

Lider DHSS Vladan Batić Je u ime Saveza za promene, takođe izrazio Žaljenje zbog odluke SPO i naglasio da do

izbora ima dovoljno vremena da se rukovodstvo ove stranke predomisli, „jer u politici ništa nije nepromenjivo,pogotovu što „članstvo SPO želi da deluje unutar udružene opozicije“.

- Ovo se moglo očekivati, sudeći po nekim ignorantskim stavovima, ali nije bilo zle krvi. Moramo naučiti da budemo tolerantniji i da uvažavamo stavove i argumente drugih. Ovako, odluka SPO će nas usporiti na putu ka dobijanju izboTra ı demokratskim promenama u Srbiji ı u ovom trenutku pogoduje vlastimanaglasio je Batić.

Momčilo Perišić, pred

sednik PDS, smatra da se i pored rezervi, koju ima prema „ovakvom „radu udružene opozicije, „stvari još mogu popraviti“.

- Zaista imam reZervi prema mogućnostima da udružena opozicija ispuni ono što Je zacrtano. Sada je jasno zbog čega nisam potpisao sporazum od 10. januara, a moje predviđanje i sumnja su se obistinili. Do tog sastanka je došlo na inicijativu SPO ı oni su mislili da tu inicijativu iskoriste, ali kad su videli da to nije moguće, oni su odmah odstupili- rekao je u izjavi za Danas Momčilo Perišić.

S. Luković

. 'usko lament _ _ Moskva - Predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Genadij Seleznjov nazvao je srpsku opoziciju proamTičkom i rekao da ona „živi na tuđim parama“. Selezov. je to rekao novinarima posle razgovora sa ae jon Veća građana Skupštine SRJ koju predvodi predsednik Veća Milomir Minić, a u kojoj su još i predsednik odbora za spoljnu politiku Ljubiša Ristić i predsednik Odbora za odbranu i bezbednost Milutin Stojković. „Razgovarali smo o toj proameričkoj opoziciji koja pokušava da dobije podršku u Rusiji“, rekao je Seleznjov. ___Lideri opozicije Vuk Drašković, Zoran Đinđić i Vojislav Koštunica boravili su nedavno u Moskvi. „Naša poZicija u odnosu na njih je poznata - ne shvatamo opoziciju koja živi na tudim parama i opravdana agresiju pro-

sa destahilizacijom Gnnp BOPR

partije Srbije Ivica

avna poseta delegacije.

Crnoj Gori Albanijai Njemačka, nego što Je to Srbija“, rekao je Daćić u. intervju podgoričkom. _ listu „Dan“. Delegacija SPS-a, koju je predvodio”

vica Dačić, boravila je”

fiv SRJ“, rekao je Seleznjov, koji je visoki funkcioner Komunističke partije Ruske Federacije. (Beta)

Danas u Solunu šefovi diplomatije zemalja Balkana, sutra regionalni skup

Binić dolazi,

Atina - Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković neće učestvovati 8. juna u Solunu na regionalnom sastanku Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu, saznaje agencija Beta u Atini. Prema tim izvorima, lider Demokratske stranke Zoran Đinđić potvrdio je dolazak u Solun ı učešće na drugom polugodišnjem sastanku regionalnog stola Pakta stabilnosti, na niovu nacionalnih koordinatora.

Očekuje se da će u Solunu posebna pažnja biti posvećena mogućnostima demokratskih promena u Srbiji i pomoći Pakta i njegovih partnera tim promenama. Na skup su, pored Draškovića ı Đinđića, pozvani ı koordinator Saveza demokratskih partija Zarko Korać, gradonačelnici Novog Sada, Niša i Čačka Stevan Vrbaški, Zoran Živković i Velimir Ilić. Pozvani su i čelnici nevladine organizacije G17 Mlađan Dinkić i Miroljub Labus, kao i direktor beogradskog nedeljnika „Vreme“ Dragoljub Zarković, direk-

Bnašković ne

tor Novinske agencije Beta Rado- | mir Diklić i predsednik Asocija- |

cije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić.

Na sastanak je pozvano ukupno 60 učesnika - 35 iz zemalja učesnica Pakta, 20 iz međunarodnih organizacija i pet iz zemalja posmatrača. Sastankom će predsedavati specijalni koordinator Pakta Bodo Hombah, koji je i uputio pozive učesnicima. Visoki diplomatski izvor u Atini naveo je da grčko Ministarstvo inostranih poslova nije OTganizator tog skupa, a u ime Grčke na sastanku će učestvovati šef diplomatije Angeliki Laiju.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke saopštilo je da će danas u Solunu biti održan neformalni

sastanak šefova diplomatije zema |

lja jugoistočne Evrope i susednih država, kojim će predsedavati ministar inostranih poslova Grčke Jorgos Papandreu, a među učesnicima će biti ı visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana. (Beta)

Privredna komora Vojvodine

„IMainozu" netdostajli nas i Hina

Novi Sad - Proizvodnja i prerada papira za prva četiri meseca ove godine, zahvaljujući pre svega radu Fabnke celuloze ı papira „Matroz“ iz Sremske Mitrovice, koja prošle godine nije radila, dostigla Je nivo od 31,0 odsto iz 1998. godine (koja Je bolje merilo od 1999. godine kada se nije ni radilo cele godine) i to: proizvodnja celuloze i papira 100,2 odsto, kartona i lepenke 24,5 odsto i proizvodnja papirne ambalaže i ambalaže od valovite lepenke 21,4 odsto, rečeno je na jučerašnjem sastanku predstavnika Udruženja šumarstva i industrije prerade drveta i celuloze u Privrednoj komori Vojvodine. -U „Matrozu“ nam trenutno nedostaje gas 1 drvo te naš Tad zavisi od njihove isporuke. U proizvodnji roto-papira radi samo jedna mašina, pa sve što proizvedemo prodamo, a mogli bi da prodamo više nego što proizvodimo jer Je velika potražnja. Imamo obezbeđene kompletne sirovine, a ako se desi da stanemo zbog nedostatka gasa, one će propasti Jer imaju rok trajanja od mesec dana, rekao je Milan Utvić, glavni tehnolog u proizvodnji papira u „Matrozu“. S P

ZONGU UV: (PITA Zašto su režimu potrebni montirani procesi?

Da li na taj način želi da uplaši i sve druge novinare koje je već optužio da su teroristi, Špijuniiizdajnicći? ww Pozivamo javnost da se pridruži zahtevu. —

MILOŠ PERIĆ