Đubre i đubrenje

9

4. o °/о калија 3. 4 % азота 3., креча 1. 6 % фосфорне киселине 1., магнезије и 0. 6 % сумпорне киселине. Рачуна се, да једно, правилно храњено говече, од просечно 500 килограма живе тежине, избалега за 24 часа: 31 до 41 килограм свеже балеге; од ове количине долази: 22 до 25 килограма на чисту балегу, а 9 до 16 килограма на мокраћу. Ако се, као што треба да се ради, на једно грло употреби 3 —4 килограма простирке, која he бити у стању да сву мокраћу упије, онда he се од једног говечета добити дневно 34 до 45 килограма ђубрета; годишње, дакле, 12.500 килограма, које, кад добро очувано и правилно сазре, даје годишње 8.200 до 12.000 килограма зрелог ђубрета. Истина, да ми на оволику количину можемо рачунати у бољим приликама у Мачви, Колубари, Ресави, Стигу и осталим крајевима где је стока крупнија и боље храњена, али и у планинским крајевима Студенице, Хомоља итд. можемо, према добављеним вероватним податцима, добити у сваком правцу бар 2 /з до % од напред изложених количина. Говеђе ђубре не сагорева, не сазрева брзо, јер је по природи својој хладно, па се с тога на